Oтделението по акушерство и гинекология

Модерно отделение с опитни специалисти

Основният предмет на дейност на отделението по акушерство и гинекология е осъществяване на специализирана лечебно-диагностична акушеро-гинекологична помощ. Отделението е разположено на втория етаж на болницата.

В отделението се извършват:

- Оперативни интервенции чрез коремен достъп – лапаротомия при различни гинекологични заболявания – миома на матката, кисти на яйчниците, неопластични заболявания на женските полови органи;

- Ендоскопска гинекологична хирургия – лапароскопия и хистероскопия – предпочитан оперативен метод при безплодие, яйчникови новообразувания, субсерозни и субмукозни миомни възли, ендометриоза, вътрематочни синехии, ендометриален полип и т.н.;

- Конизацио на маточната шийка – класическо и електроконизацио;

- Операции чрез долен достъп – влагалищна пластика, влагалищна хистеректомия, уретровезикопексия и др.;

- Операции при статични гинекологични заболявания;

-Прекъсване на бременност по желание и по медицински показания;

-Подготовка и осъществяване на нормални и оперативни раждания, както и непосредствено наблюдения след тях;

-Интензивно наблюдение на бременност с повишен риск;

-Наблюдение на бременни с различни усложнения на бременността.

 

Отделението се състои от четири сектора:

- Родилен сектор

- Бременност с висок риск

- Гинекологичен сектор

- Неонатологичен сектор

Болничните стаи в секторите са със самостоятелен санитарен възел, телефон, Интернет, система за звуково-светлинна сигнализация и връзка с акушерката, вътрешен телефон за постоянен контакт с нея, легла с променлива геометрия и панели с изводи за всички медицински газове, инфузионни помпи за дозиране на медикаменти.

- Предродилна зала – тук се настанява раждащата жена и се извършва активно наблюдение на родовия процес от страна на лекари и акушерки. С помощта на акушерски монитор се проследяват детските сърдечни тонове на плода по време на раждането, с най-ново поколение ултразвуков апарат на фирма Siemens ACUSON Freestyle се следи състоянието му. Дава се възможност за уединение и спокойното протичане на раждането, при желание и в присъствие на бащата.

- Родилната зала е свързана чрез междинна врата с предродилната зала, в която протича финалният етап на раждането. Осигурен е бебешки кът с възможност за активна реанимация, затопляне на новороденото, първоначален тоалет, къпане, претегляне и измерване.

Операционни зали:

- Акушерска операционна зала (за Цезарово сечение). Чрез междинна врата се свързват Родилната зала и Акушерската операционна зала, което дава възможност при необходимост от оперативно завършване на раждането, това да може да стане в най-кратък срок. Акушерската операционна зала разполага с камера, прикрепена към операционната лампа, и монитор към нея за видеонаблюдение и заснемане на операцията (на фирма STORZ).

- Интензивна стая, в която пациентката се настанява след операция, което позволява на персонала да упражнява постоянен визуален контрол на състоянието й чрез видеонаблюдение. Интензивната стая разполага с пациентски монитор, легло с променлива геометрия, панел с изводи за всички медицински газове, инфузионна помпа за дозиране на медикаменти, система за звуково-светлинна сигнализация и връзка с акушерката, вътрешен телефон за постоянен контакт с нея.

- Гинекологична операционна зала – разположена е в Операционния блок на шестия етаж на болницата. Тя разполага с най-модерна техника за:

- ендоскопска гинекологична хирургия (лапароскопска и хистероскопска) на фирма STORZ, Германия.

- Гинекологична електрохирургия – апарат VIO BiClamp на фирма Erbe, Германия.

Неонатологичният сектор е със седем бебешки легла. Секторът разполага с видовоспецифична уникална апаратура: неонатологични монитори "В 40", пет кувьоза "Жираф" за новородени със затруднена адаптация или такива, изискващи по-интензивни грижи от неонатолог, транспортен кувьоз, лампи за фототерапия "Бистос", два апарата за вентилация "Хамилтон С1" (единствени в България), млечна кухня.

Отделението има и просторна стая, снабдена с всички удобства за тоалета и приготвянето на майката и бебето за изписване.

В приемно-консултативния кабинет на отделението, състоящ се от две просторни помещения и оборудван с гинекологичен стол на фирма Borcad с вграден видеосколпоскоп и ехограф на фирма Siemens, се осъществяват:

- Профилактични гинекологични прегледи, включващи цитонамазка, влагалищен секрет за микробиологично изследване, колпоскопия, ултразвуков преглед на женските гениталии и млечни жлези.

- Консултации при всякаква гинекологична патология – менструални нарушения, генитални кръвотечения, всички доброкачествени и злокачествени новообразувания на женските полови органи, стерилитет.

- Консултации за полово предавани инфекции.

- Консултации за използване на противозачатъчни методи.

- Консултации за използване на ваксина за профилактика на рак на шийката на матката.

 

Лекарите от отделението работят в приемния кабинет по определен график.

 

 

Д-р Алае-еддин Зауи

Д-р Алае-еддин Зауи

Акушер-гинеколог

Д-р Александра Силяноска

Д-р Александра Силяноска

Акушер-гинеколог

Д-р Снежина Мичева

Д-р Снежина Мичева

Акушер-гинеколог

Д-р Лучия Арбалиева

Д-р Лучия Арбалиева

Лекар, специализант

Д-р Петя Караджова-Ципоркова

Д-р Петя Караджова-Ципоркова

Педиатър

Д-р Росица Гугуткова

Д-р Росица Гугуткова

Лекар

Албуми

gift_230x155_crop_73a86d7639
Отделение по акушерство и гинекология

Контакти

Отделението се намира в централното болнично крило на втория етаж. Достъпът се осъществява с помощта на асансьор или през главното стълбище, разположено вдясно от рецепцията.

 

Свържете се с нас!
Съгласен съм с условията за използване на сайта.