2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

14 ноември – Световен ден за борба със захарния диабет

14 ноември – Световен ден за борба със захарния диабет 14 ноември – Световен ден за борба със захарния диабет
14 ноември – Световен ден за борба със захарния диабет

Лечението на заболяването е комплексно

Захарният диабет придобива мащабите на световна епидемия – от него боледуват около 415 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от хроничното заболяване, а един човек умира. Годишно 7 милиона души се разболяват от захарен диабет, от тях 70 000 са деца. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2 са наднорменото тегло, затлъстяването, както и наличието на родственици, страдащи от захарен диабет. Д-р Мариана Илиева, началник на отделението по ендокринология и болести на обмяната в „Уни Хоспитал“ подчерта, че определящо значение има и начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стрес в ежедневието.

Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог са:

  • жажда;
  • често уриниране;
  • загуба на тегло;
  • чести инфекции;
  • необяснима обща слабост.

При болшинството от хората със захарен диабет тип 2 обаче често липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на профилактични прегледи, изследвания по друг повод, лечение за друго заболяване или усложнения на диабета, каквито са инфаркт, инсулт.

Важно е да се знае, че правилното лечение с поддържане на добър контрол на кръвната захар и редовният самоконтрол намаляват усложненията на захарния диабет с 33 %. Особено важно е периодичното изследване на кръвната захар, гликирания хемоглобин, показателите на мастната обмяна, контрол на артериалното налягане, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често, препоръчва д-р Илиева.

Лечението на заболяването е комплексно и включва както контрол на нивата на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания – артериална хипертония, повишени нива на лошия хорестерол и триглицеридите, затлъстяване, повишено ниво на пикочнота киселина. Както за захарния диабет тип 1, така и за захарния диабет тип 2 е необходимо специалист да установи хранителния режим с прецизиране на качеството и количеството на въглихидратите и мазнините. Назначава се двигателен режим с минимум 30 минути ежедневни физически натоварвания.

Изследванита категорично сочат, че промяната в начина на живот с цел понижаване на телесното тегло с 10 % снижава риска от захарен диабет тип 2 с 58 %.

14 ноември е рождената дата на Фредерик Бантинг, откривателя на инсулина. Този ден е определен за Световен ден за борба със захарния диабет, тъй като през януари 1922 година в Канада д-р Фредерик Бантинг (14 ноември 1891 г.-21 февруари 1941г.) инжектира за първи път инсулин на умиращ от захарен диабет тип 1 юноша  – 14 годишния Леонард Томсън и спасява живота му.