2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Гроздето – храна и лекарство

Гроздето – храна и лекарство Гроздето – храна и лекарство
Гроздето – храна и лекарство

Гроздовата захар е отлично „гориво“ за човешкия организъм

Гроздето е използвано и за храна, и за лекарство още от древността, благодарение на голямото му разпространение и лесната му достъпност. Широкият му спектър на действие го прави популярното средство и в народната медицина.

От началото на XIX век лечението с грозде и гроздов сок е известно като ампелотерапия

 

Химичният състав на гроздето е различен за различните сортове. Той зависи от степента на зрялост, от почвата, от продължителността на слънцегреене в региона и начина на  отглеждане.

 

Гроздето  е изключително хранителен плод, което се дължи на захарите в състава му: от 13 до 25% захари, преобладаваща от които е глюкозата, следвана от гроздовата захар и малко фруктоза. 

Известен факт е,  че гроздовата захар е отлично „гориво“ за човешкия организъм, защото не се преработва от храносмилателните ензими и постъпва в кръвта непроменена, като  се усвоява оптимално. Плодовите киселини в състава на гроздето са винена, ябълчена, елагова киселина и др. и са от 4 до 7%. Те подпомагат функциите на храносмилателната и отделителната система. 

 

Етеричните масла, танинът и смолистите вещества в съдържанието на гроздето придават изтънчен аромат и приятен вкус на различните сортове. Общото количество на минералните вещества като магнезий, калций, силиций, арсен, йод, цинк и др. в плода са от 0,5 до1%, от които най-голям дял се пада на калия.

Гроздето съдържа още известно количество витамин А и C и в по-малко количество витамини РР, каротин, В1, В2. 

Още по темата, от диетолога на МБАЛ "Уни Хоспитал" - в категорията  "Здравословен живот"