2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Безумие. Четири деца в Спешното с алкохолно отравяне

Безумие. Четири деца в Спешното с алкохолно отравяне Безумие. Четири деца в Спешното с алкохолно отравяне
Безумие. Четири деца в Спешното с алкохолно отравяне

Черна статистика отчитат лекарите в Спешно отделение и Детско отделение на "МБАЛ-Уни Хоспитал"

Безумие. Четири деца в Спешното с алкохолно отравяне

Черна статистика отчитат лекарите в Спешно отделение и Детско отделение на МБАЛ „Уни хоспитал“ в дните преди новата учебна година. Само за седмица те оказват спешна помощ и последващо лечение на четири деца, постъпили при тях в състояния на тежко алкохолно натравяне. Определението дори е слабо, тъй като двама от малчуганите са били в кома.

Д-р Синиша Дукоски

С този сигнал потърси екипа на „Време“ Владислав Прелезов, пиар на лечебното заведение. Изненадата му, за да не ползваме по-силна дума, потвърдиха трима от лекуващите лекари в Болницата.

На 29 срещу 30 август в Спешното са приети две деца, забележете – на 11 и 13 години. Те са в много тежко състояние, причинено от употреба на алкохол при празнуване на рожден ден на свое приятелче в домашна среда.

Предишния ден в отделението постъпва дете на 11 години. След загуба на съзнание в градския парк, то е доведено в Болницата с ясни симптоми на алкохолно отравяне.

Няколко дни преди това лекарите спешно приемат на лечение дете на 16 години в безпомощно състояние след употреба на концентрат.

Д-р Румяна Вълкова

Безумната ситуация трябва да стане достояние на всички хора от града, трябва всички да си подадем ръце и да прекъснем серията, да се погрижим заедно за здравето на децата, каза д-р Румяна Вълкова, началник на Спешно отделение. Впрочем, както поясни тя, в МБАЛ „Уни хоспитал“ разполагат с уникална иновативна система за първа помощ при подобни състояния, наречена „Тролей Броселоу“, за която ще ви разкажем повече във „Време“ идната седмица.

Необходима е реакцията на цялото общество, допълва д-р Синиша Дукоски, лекар в Спешно отделение. Видимо впечатлен от черната серия, той допълва, че вероятно трябва младите хора да бъдат обучени за първа реакция при подобни случаи.

Д-р Александър Новоместски

Завеждащият Детско отделение д-р Александър Новоместски, при когото постъпват малките препили пациенти след Спешното, е категоричен: Родителите трябва да внимават какво правят и какво говоря пред децата. В три болници съм работил досега, такава „серия“ не съм виждал …

Още за шокиращите факти – в броя на „Време“ 8 септември, петък тази седмица