2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

16 октомври е Международният ден на анестезиолога

16 октомври е Международният ден на анестезиолога 16 октомври е Международният ден на анестезиолога
16 октомври е Международният ден на анестезиолога

„Отделението по анестезиология и интензивно лечение винаги е имало съществен принос за модерния, европейски облик на нашата болница. Бъдете все така всеотдайни в денонощния си труд и съхранете хуманността и оптимизма си“, пожела д-р Бургуджиев.

         16 октомври 1846 година се смята за рожденния ден на науката анестезиология. На тази дата английският учен Уилям Мортън прави първата демонстрация на анестезия (обезболяване) с етер в Масачузетската Главна болница в Бостън. Това се счита за едно от най-мащабните открития в света, което дава шанс на пациентите да се спасят от болката. Днес анестезиологията представлява сложна, но логично изградена наука, без която качественото и комплексното лечение на милиони пациенти е немислимо. Анестезиологът е не само многопрофилен специалист с широкоспектърни познания в областта на вътрешните болести, кардиологията, неврологията и ендокринологията. От него се изисква да бъде и умел психолог, който да има необходимия подход към всеки един пациент, улавяйки характерните му особености и потребности.

         Едно от най-важните звена в структурата на всяка една болница, особено пък на „Уни Хоспитал“, която предлага най-високо ниво на медицински услуги в България, това е Отделението по анестезиология и интензивно лечение. На територията на болницата то е най-голямото отделение с най-многобройния персонал и се нарежда в Топ 3 на най-добре структурираните реанимации в България.

         Лекарите от отделението обслужват всички хирургични специалности и тежки случаи, владеят широка гама анестезиологични техники, включващи обща, венозна, регионални блокове, спинална и епидурална анестезия, включваща обезболяване при раждане.

         Работи се с последно поколение видео ларингоскопи и бронхоскопи за осигуряване на трудни интубации. За постояното повишаване квалификацията и уменията на лекарите, работещи в ОАИЛ на „Уни Хоспитал“, се предвижда ежегодно посещение на европейски и световни конгреси, научни конференции и специализирани форуми в Европа и света, обучения и специализации в елитни европейски клиники по различни аспекти на интензивното лечение и анестезиологията.

         От 2016 година началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Уни Хоспитал“ е д-р Тодор Бургуджиев. По повод днешния празник той поздрави своите колеги, като им пожела крепко здраве, щастие и много професионални успехи.

„Отделението по анестезиология и интензивно лечение винаги е имало съществен принос за модерния, европейски облик на нашата болница. Бъдете все така всеотдайни в денонощния си труд и съхранете хуманността и оптимизма си“, пожела още д-р Бургуджиев.