2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар за лечението на остър исхемичен инсулт

На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар за лечението на остър исхемичен инсулт На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар за лечението на остър исхемичен инсулт
На 19 и 20 юли „Уни Хоспитал“ ще бъде домакин на семинар за лечението на остър исхемичен инсулт

Болниците, в които се прилага съвременно лечение на остър исхемичен инсулт – тромболиза, у нас са малко над 30, което е едва 25% от всички лечебни заведения, приемащи пациенти с инсулт. През 2017-та МБАЛ “УниХоспитал“ е в първата десетка по процент приети пациенти, получили това лечение

„Лечение на пациенти с остър исхемичен инсулт“ е темата на двудневния семинар, който ще се проведе в МБАЛ „Уни Хоспитал“ на 19 и 20 юли.

Събитието е подкрепено от инициативата „Angels”- международен проект, разработен съвместно с Европейската организация за инсулти (ESO), който цели да увеличи броя на болниците, специализирани в лечението на инсулти, и да оптимизира терапевтичния подход във вече функциониращите такива центрове в Европа.

В рамките на семинара специалисти от „Уни Хоспитал“ и представители от „Angels” ще обсъдят същността на тромболитичната терапия при пациенти с остър исхемичен инсулт, както и FAST скала за разпознаване на симптомите и значението на предизвестяването на СПО.

В България исхемичните мозъчни инсулти и като цяло мозъчно-съдовите заболявания са на второ място като причина за смъртност. Един от основните фактори за своевременно овладяване на инсулта е провеждането на тромболитична терапия (единственото ефективно лечение на остър исхемичен инсулт) в болничните отделения.

Болниците, където се правят тромболизи у нас са малко над 30, което е едва 25% от всички лечебни заведения, в които се приемат пациенти с инсулт, а МБАЛ „Уни Хоспитал“ е в Топ 10 за 2017 г. по процент пациенти с инсулт, получили терапия.

Семинарът в „Уни Хоспитал“ ще продължи положителна промяна, използвайки механизмите на проекта „Angels” за подобряване на организацията, качеството на лечение и мотивацията на специалистите, и все повече пациенти да получат втори шанс за живот.

 programa