2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата
24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове

На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява да изолира и опише бактерията-причинител на "жълтата гостенка". За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г., а по решение на СЗО в негова чест, 24 март се отбелязва като Световен ден за борба с туберкулозата.
Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина
след 48-ия час от раждането на бебето. Сред другите профилактични мерки, които препоръчват лекарите от отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Уни Хоспитал“ са здравословен начин на живот; поддържане на естествените съпротивителни възможности на организма чрез: пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини (месо, мляко и млечни продукти, риба, пресни плодове и зеленчуци); добра лична и обществена хигиена; консумация само на хранителни продукти (месо и мляко), преминали здравен контрол.
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други).