2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Честит празник на всички акушерки!

Честит празник на всички акушерки! Честит празник на всички акушерки!
Честит празник на всички акушерки!

5 май е Международен ден на акушерката

Честит празник на всички акушерки!

 

 

5 май е Международен ден на акушерката. Професионалният празник се отбелязва от 1991 година по решение на Международната конфедерация на акушерките. Идеята е празникът да насочи общественото внимание към значимостта на акушерската работа в световен мащаб.

Акушерката в България е лице с висше образование, с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по здравни грижи с професионална квалификация „акушерка“. В миналото тази дейност се е извършвала от т. нар. “баби”, които са помагали на жените да родят в домашни условия. У нас до Освобождението не може да се говори за научна родилна и гинекологична помощ, а първата дипломирана акушерка е Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня от Панагюрище.

В отделението по акушерство и гинекология на медицински комплекс „Уни Хоспитал“ се полагат най-добрите грижи за жените, майките и бебетата. Тук  работят 11 акушерки с дългогодишен опит.

През юни, като част от инициативата „Училище за пациенти“, акушерки от лечебното заведение ще проведат презентация на тема „Предродилна подготовка“.