2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Цяла седмица гръдните хирурзи в „Уни Хоспитал“ ще преглеждат профилактично щитовидната жлеза

Цяла седмица гръдните хирурзи в „Уни Хоспитал“ ще преглеждат профилактично щитовидната жлеза Цяла седмица гръдните хирурзи в „Уни Хоспитал“ ще преглеждат профилактично щитовидната жлеза
Цяла седмица гръдните хирурзи в „Уни Хоспитал“ ще преглеждат профилактично щитовидната жлеза

Консултациите ще се проведат от 12 до 16 август, от 9.00 до 14.00 часа

Безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза ще извършат специалистите от клиниката по гръдна хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Консултациите ще се проведат от 12 до 16 август, от 9.00 до 14.00 часа.

България е ендемичен район за заболявания на щитовидната жлеза и честотата им в страната ни е сравнително висока. Началникът на клиниката доц. д-р Румен Филипов поясни, че за разлика от преди години, сега при пациентите  най-често имаме автоимунен тиреоидит на Хашимото и по-рядко на Базедов. Наблюдава се и известно зачестяване на случаите с рак на щитовидната жлеза.

Пациентите, в зависимост от вида на нарушението на функцията на щитовидната жлеза, най-често се оплакват или от отпадналост, сънливост, забавяне на реакциите и мисловния процес, чупливост на ноктите и косата, суха кожа или пък с повишена потливост, нервност, напрегнатост, безсъние, сърцебиене. При част от болните с болестта на Базедов може да се наблюдава и изпъкване на очните ябълки (екзофталм), което при по-голяма изразеност създава условия за увреждане на очите.

Ехографията на щитовидната жлеза е едно от ефективните изследвания в ранната диагностика и превенция на заболяванията, свързани с нея.

Телефон за предварително записване на час: 0357 88 581