2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Д-р Ива Левкова: Да се храним здравословно и да се движим активно, за да преборим затлъстяването!  

Д-р Ива Левкова:  Да се храним здравословно и да се движим активно,  за да преборим затлъстяването!    Д-р Ива Левкова:  Да се храним здравословно и да се движим активно,  за да преборим затлъстяването!   
Д-р Ива Левкова:  Да се храним здравословно и да се движим активно,  за да преборим затлъстяването!   

Днес е Европейски ден за борба със затлъстяването

19 май е Европейски ден за борба със затлъстяването. Диетологът на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Ива Левкова сподели, че „епидемията на 21 век“, както нерядко е определяно наличието на наднормено тегло, може да бъде преодоляна. Едно от първите условия, което трябва да бъде изпълнено е правилният хранителен режим. „Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.“, съветва д-р Левкова и допълва, че това задължително включва ограничаване приема на захар, захарни и сладкарски продукти, намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни. Поддържането на здравословно тегло и физическата активност всеки ден са другите важни условия за здравословен живот.

Храненето е основен фактор за здравето, подчерта още д-р Левкова. Нездравословното хранене, наред със злоупотребата с алкохол, цигари и обездвижване, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно-съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Затова мерките, които се предприемат в световен и национален мащаб и в частност тези за профилактика на социално значимите заболявания и промоция на здраве са неизменна и важна част в борбата за утвърждаване на здравословен начин на живот.

Много е важно профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването да започне още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от появата на редица други заболявания, заключи д-р Левкова.