2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Д-р Румяна Вълкова от „Уни Хоспитал“ беше лектор на 14-a Национална конференция по е-Здравеопазване

Д-р Румяна Вълкова от „Уни Хоспитал“ беше лектор на 14-a Национална конференция по е-Здравеопазване Д-р Румяна Вълкова от „Уни Хоспитал“ беше лектор на 14-a Национална конференция по е-Здравеопазване
Д-р Румяна Вълкова от „Уни Хоспитал“ беше лектор на 14-a Национална конференция по е-Здравеопазване

В презентацията бе акцентирано и на възможностите за транспортирането на пациенти с инсулт до хеликоптерната площадка на „Уни Хоспитал“ с аеромедицински транспорт

 

 

Началникът на Спешно отделение в МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Румяна Вълкова бе един от лекторите на 14-a Национална конференция по е-Здравеопазване, която се проведе на 14 февруари в столицата. Събитието бе под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и със съдействието на Българския лекарски съюз и Българския червен кръст.

В презентацията си „Технологиите по пътя на пациента с инсулт“ д-р Вълкова показа пътя на пациента с инсулт, мястото и ролята на Спешно отделение и как това се случва на практика в „Уни Хоспитал“. Акцентирано бе върху възможността, давана от технологиите болният да се вмести в т.нар. „терапевтичен прозорец“, получавайки бърза оценка на състоянието си. Д-р Вълкова поясни, че първите 3,5 часа от инцидента са най-важни и това, че в болницата в Панагюрище се работи по алгоритъм, по който в реално време се получават изследванията и свързаната с уеб базирана Болнична информационна система отлична апаратура, са важни стъпки от целия процес. В презентацията бе акцентирано и на мястото на БЧК и първата долекарска помощ при оказването на адекватна грижа за пациенти с инсулт, възможностите за транспортирането им до хеликоптерната площадка на „Уни Хоспитал“ с аеромедицински транспорт, използването на телемедицина при транспорт от Филиала за спешна медицинска помощ. Внимание бе обърнато и на параметрите на част от апаратурата, с която разполага болницата в Панагюрище – компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, подвижен рентген Mira, лабораторни апарати, въздушната поща. Д-р Вълкова не пропусна да отбележи, че две са основните причини пациентите с тромболиза да не получат адекватно лечение – неинформираността им и забавянето на изследванията.

Като продължение на презентацията на д-р Вълкова, темата продължи началникът на Клиника по нервни болести на УМБАЛ „Св. Анна“ доц. Росен Калпачки, д.м., който доразви идеята как технологиите ще помогнат за по-голямата информираност на хората и лечението им при тромболиза.

По време на конференцията зам.-министър Жени Начева, заяви че приоритет на Министерството на здравеопазването е до края на годината да стартира Националната информационна система, която е първа стъпка към развитието на електронното здравеопазване. Според еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел за е-здравеопазването ключови моменти са - достъпът до собствените ни здравни данни, по-добра и персонализирана диагностика и лечение и използването на дигитални технологии в помощ на управлението на здравното ни състояние.