2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Доц. д-р Андриан Тонев: Лекуваме пациентите си с най-добрите и съвременни методики

Доц. д-р Андриан Тонев: Лекуваме пациентите си с най-добрите и съвременни методики Доц. д-р Андриан Тонев: Лекуваме пациентите си с най-добрите и съвременни методики
Доц. д-р Андриан Тонев: Лекуваме пациентите си с най-добрите и съвременни методики

Задължително към съдов хирург трябва да се обърнат хората, които имат оплаквания от остра болка в някой от крайниците, придружена с изстиване и изтръпване на крайника.

-Доц. Тонев, какви са най-честите оплаквания на пациентите, които се обръщат към Вас и Вашите колеги като съдови хирурзи?

-Съдовата хирургия се занимава с няколко типа проблеми, които най-общо могат да бъдат свързани с патологията на артериалните, венозните и лимфните съдове.

Най-типичните оплаквания на пациентите с артериални проблеми е т.нар. клаудикационна болка. Тя представлява схващане на мускулатурата на краката, най-често подбедриците, но може да бъде и на бедрата, и на седалищната мускулатура. Тези оплаквания са свързани със стеснения или запушвания на артерии на крайниците.

Израз на тези проблеми могат да бъдат и оплаквания от изтръпване и изстиване, а когато засягат и съдове на горни крайници – лесна умора на ръката, слабост, изпускане на предмети. Най-често се появяват при пациенти с придружаващи заболявания – артериална хипертония, захарен диабет, но са много типични и при пушачи, тъй като тютюнопушенето води до промени в съдовете, тяхното стесняване и запушване.

Като съдови хирурзи решаваме проблеми, свързани и с нарушаване на мозъчното кръвообращение. Те могат да се изявяват под формата на световъртеж, промени в паметта, промяна в зрението. Алармиращи са и транзиторните исхемични атаки – краткосрочно нарушение на мозъчното кръвообращение, като за кратък период от време пациентът е объркан, губи ориентация за време и място, възможно е нарушаване на зрението. Те обикновено са краткотрайни, продължават няколко минути, до половин час. При нас идват и пациенти след реализиран вече мозъчен инсулт.

Оплакванията, свързани с венозни заболявания, най-често се изразяват в оток, тежест, дискомфорт, мравучкане или сърбеж по долните крайници. При т.нар. запушвания на вени се появяват симптоми като зачервяване, болка и затопляне на кожата над възпалената повърхностна вена или масивен оток, напрегнатост, болка, промяна в цвета на засегнатия крайник – при запушване на дълбока вена.

Много чести са оплакванията от упорит оток на краката, обикновено двустранен, който не преминава след почивка и може да засегне горните и долни крайници. Тези проблеми се дължат много често на задръжка на лимфна течност, особено при хора, прекарващи значителна част от деня в седнало положение. За съжаление, значителен брой са случаите на лимфедем при онкологично болни пациенти. При тях това се дължи на блокиране на лимфна течност от обхванати от основното заболяване лимфни възли или на лимфната дисекция, която често се прави по време на оперативна интервенция.

По-редки като проблеми, но изключително сериозни са оплакванията, свързани с разширението на абдоминалната аорта – аневризмите. Те могат да бъдат болка в корема, тежест, а понякога да са изцяло безсимптомни и първата им изява като клинични оплаквания да е силна, остра, пронизваща болка в корема, придружена с гадене, повръщане, спад в кръвното налягане, което обикновено е признак на разкъсване на аневризмата – руптура.

 

 

-В кои случаи хората, които имат оплаквания, задължително трябва да се обърнат към съдов хирург?

-По принцип, всички хора са склонни да отлагат ходенето на преглед, защото е нужно да се отдели време, понякога да отсъстват от работа, за да чакат пред лекарския кабинет. Но в тази връзка, искам да подчертая, че колкото по-рано се диагностицира даден проблем, толкова по-лесно, бързо и безболезнено може да бъде решаването му.

Задължително към съдов хирург все пак, трябва да се обърнат хората, които имат оплаквания от остра болка в някой от крайниците, придружена с изстиване и изтръпване на крайника. Тези оплаквания често се дължат на остро настъпило запушване на хранещите крайника артерии и понякога спасяването на крака или ръката зависят от часове. Тогава се налага спешна оперативна намеса.

Рязкото отичане на някой от крайниците, както и чувството за напрегнатост и болка, също са алармиращи симптоми, при които е добре да не се отлага консултацията със съдов хирург.

 

 

-Каква е апаратурата, с която разполага клиниката по съдова хирургия в „Уни Хоспитал“?

-Клиниката по съдова хирургия разполага с най-модерна апаратура. Използваме Доплерови апарати – както портативни постоянно вълнови, така и ехографски Доплеров апарат – за диагностика и откриване на съдови проблеми. Перлата в короната на нашата клиника е изключително модерният роботизиран ангиографски апарат на фирмата Siemens Medical Solutions. Той дава възможност на нашите пациенти да бъдат лекувани по най-модерни начини – т.нар. безкръвни или ендоваскуларни методики. При тях само с едно убождане може прецизно да се диагностицира проблемът – най-често стеснение или запушване на артерии, и веднага, без разрези да се постави стент или да се разшири артерията чрез специален балон, натоварен с медикамент, който се раздува в нея.

 

 

 

 

-Кои са последните иновации за ендоваскуларно („безкръвно) лечение при венозните заболявания?

-Едни от най-честите венозни заболявания са разширените (варикозни) вени. В последните години се развиват няколко нови методи за тяхното лечение, които са алтернатива на класическата операция на варикозни вени – стрипинг. Най-разпространените методи са радиофреквентната аблация (RFA), лазерната аблация, склеротерапията, криотерапията. Тези методи са миниинвазивни, придружени са с по-малка процедурна болка, по-бързо възстановяване – част от тях се прилагат в „Уни Хоспитал“. При радиофреквентната аблация се постига затварянето на разширената вена чрез топлинно въздействие върху нея, като източникът на енергия е генератор на радиофреквентен ток. Подобна е и лазерната аблация (EVLA), като при този метод се използва лазерна енергия. Тези два са т.нар. температурни методи – при тях разширената вена не се премахва като при класическия метод, а се затваря и става неактивна. Интересен нехирургичен метод за лечение на варикоза е склеротерапията – при него чрез инжектиране на химична субстанция в увредената вена се постига затваряне на вената, отново без да е нужно самата вена да се екстирпира. Използват се склерозиращи агенти – химични вещества, най-често детергенти, които могат да се превърнат в склерозираща пяна. Можем да споменем и криотерапията, който също е модерен метод, но се използва сравнително рядко.

 

-Очакват ли се през следващите години нови технологии, с които да се лекуват разширените вени?

-Медицината и в частност съдовата хирургия е развиваща се специалност – правят се открития, въвеждат се нови методи за превенция, профилактика, диагностика и лечение. Затова е възможно с развитието на медицината да се появят нови методики и практики за лечение, не само на венозните заболявания, но и на съдовите проблеми като цяло. Но ние сме отворени за нововъденията и модерна болница като нашата, съм сигурен, може да бъде сред лидерите в тази сфера.