2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Доц. д-р Румен Филипов: В клиниката по гръдна хирургия се извършват комплексни диагностика и лечение

Доц. д-р Румен Филипов: В клиниката по гръдна хирургия се извършват  комплексни диагностика и лечение Доц. д-р Румен Филипов: В клиниката по гръдна хирургия се извършват  комплексни диагностика и лечение
Доц. д-р Румен Филипов: В клиниката по гръдна хирургия се извършват  комплексни диагностика и лечение

Доц. д-р Румен Филипов има три специалности – „Обща хирургия“, „Военна хирургия“ и „Гръдна хирургия“. Специализирал е в Мюнхен, Кобленц, Улм, Берлин, Виена, Москва. Работил е ВМА София, МБАЛ ВМА Варна. От началото на 2019 година е началник на клиниката по гръдна хирургия в „Уни Хоспитал“ – Панагюрище.

-Доц. Филипов, какви са предимствата на клиниката по гръдна хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“ в сравние с други подобни отделения в страната?

-На първо място в клиниката залагаме на екипната работа. Защото е важно, заедно с колегите, не само лекари, но сестри и санитари, да предоставим онова внимание и компетентни медицински грижи на пациентите си, които те не винаги откриват.

Разбира се, не по-малко важна е апаратурата, с която разполагаме. Ехомамографът ни, комбиниран с 3D-ехограф, е за най-прецизно изследване на млечните жлези. Апаратът позволява адекватно изследване на щитовидна жлеза и е важно средство при диагностиката на процеси в плевралната кухина и периферните участъци на белия дроб.

Бронхоскопската апаратура на клиниката е най-модерната в България. С нейна помощ могат да се извършват както стандартни бронхоскопии, така също и криобиопсия на патологични огнища и трансбронхиална биопсия на суспектни лимфни възли под ехографски и рентгенов контрол.

Торакоскопската апаратура е от последно поколение и позволява преобладаващия брой оперативни интервенции-около 75%, да се извършват миниинвазивно.

 

-Какъв е обемът от операции, които се извършват в лечебното заведение от Вас и колегите Ви?

-Заедно с колегите ми, извършваме всички основни диагностични и лечебни процедури от радикален и палиативен характер. Сред тях са операции на щитовидната жлеза при доброкачесвени и злокачествени процеси; операции на млечните жлези при доброкачесвени и злокачествени процеси; операции на белия дроб – при пневмоторакс, тумори, ехинокок, туберкулоза, интерстициални процеси – преобладаващо торакоскопски намеси; операции на плеврата – за биопсия или при плеврални изливи, за подобряване на жизнения комфорт на онкоболни в напреднал стадий на заболяванието - изключително с миниинвазивна техника.

На практика в клиниката имаме условията и извършваме комплексни диагностика и лечение на заболяванията на органите в гръдния кош.

 

-Опирайки се на практиката си, какви съвети бихте дали на пациентите с най-често срещаните заболявания, които трябва да лекувате, като рак на белия дроб, карцином на млечната жлеза?

-Едва ли ще изненадам някого като посоча, че най-важна е профилактиката. Начинът на живот – двигателна активност, хранене, позитивното отношение към живота, имат не по-малко значение. А стигне ли се до болнично лечение – идва нашата роля – да помогнем на пациента и близките му по най-добрия начин.