2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Обучение за проблемите и предизвикателствата по време на грипна епидемия се състоя в „Уни Хоспитал“

Обучение за проблемите и предизвикателствата по време на грипна епидемия се състоя в „Уни Хоспитал“ Обучение за проблемите и предизвикателствата по време на грипна епидемия се състоя в „Уни Хоспитал“
Обучение за проблемите и предизвикателствата по време на грипна епидемия се състоя в „Уни Хоспитал“

Обучение за проблемите и предизвикателствата по време на грипна епидемия се състоя в „Уни Хоспитал“

С изключителна актуалност се отличи обучението с тема „Проблеми и предизвикателства пред медицинския персонал в условията на грипна епидемия“, провело се на 28 януари в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Управителят д-р Красимира Чачова-Ранчева приветства присъстващите общопрактикуващи лекари, началници, лекари и професионалисти по здравни грижи от отделенията и клиниките на болницата, подчертавайки важността и ангажираността на всички с обсъждания проблем.

Д-р Емилия Бадаланова, лекар в Спешно отделение, представи презентацията – „Грип – значение на проблема, етиопатогенеза, механизъм на предаване, клинична картина, диференциална диагноза, лечение и профилактика“.

Д-р Анелия Гоцева, началник на Вирусологичната лаборатория, представи „Диагностични възможности при грип“.

Д-р Славка Кацарова, лекар във отделението по вътрешни болести, подробно разясни за „Грип и пулмонални усложнения“.

За грипа и проявите му при децата обясни д-р Александър Новоместки, лекар в отделението по педиатрия.

От презентациите стана ясно, че основните фактори, които определят риска от заболяване от грип са: нивото на предшестващия специфичен имунитет; възрастта; общото състояние на заразените, съпътстващи заболявяния.

Подчертано бе, че в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършват изследвания за грип, резултатите от които са в рамките на минути. Сред описаните и най-често срещани усложнения бяха посочени острия бронхиолит и трахеобронхита. Специалистите на „Уни Хоспитал“ бяха единодушни, че най-добрата превенция срещу заболяването е:

  • избягването на контакт с болни хора,;
  • наличие на физическа активност, пълноценно хранене;
  • осигуряване на достатъчно сън и почивка;
  • добрата лична хигиена;
  • ваксинация.