2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Правилното хранене бе презентирано пред сдружение „Диабет“

Правилното хранене бе презентирано пред сдружение „Диабет“ Правилното хранене бе презентирано пред сдружение „Диабет“
Правилното хранене бе презентирано пред сдружение „Диабет“

Отделението по ендокринология и болести на обмяната е единственото специализирано отделение по ендокринология в област Пазарджик

Д-р Христо Чалъков, началник на отделението по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ „Уни Хоспитал“, представи презентация за храненето пред сдружение „Диабет“ Панагюрище на 19 юни. Това е втора негова лекция в рамките на няколко месеца, която председателят на дружеството Зоя Минекова сподели, че е много полезна за членовете му.

Отделението по ендокринология и болести на обмяната е единственото специализирано отделение по ендокринология в област Пазарджик. Основната му включва прием за диагностика и лечение на пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, хипофизата, наддбъбречните жлези, половите жлези, костни метаболитни заболявания, нарушения на калциево-фосфорната обмяна, метаболитни нарушения.

Контролът на диабета се осъществява върху основата на здравословното хранене, физическата активност и контролът на телесното тегло, посочи в презентацията си д-р Чалъков и допълни, че не е необходимо диабетиците да се лишават от храна, а само да внимават да е здравословна. Най-важно е количеството и да не се прекалява, подчерта няколко пъти началникът на ендокринологичното отделение, пояснявайки, че в същото време не трябва да се пропуска хранене, защото това може да е особено опасно за страдащите от т.нар. захарна болест.

Д-р Чалъков подробно обясни както представляват гликемичния индекс, мазнините, белтъчините и въглехидратите, как трябва да изглежда храненето на диабетиците, съобразено с хранителната пирамида.