2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Седмица на отворените врати в клиниката по гръдна хирургия

Седмица на отворените врати в клиниката по гръдна хирургия Седмица на отворените врати в клиниката по гръдна хирургия
Седмица на отворените врати в клиниката по гръдна хирургия

Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа

Безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза ще извършат специалистите от клиниката по гръдна хирургия на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Консултациите ще се проведат от 19 до 23 август, от 9.00 до 14.00 часа.

Началникът на клиниката доц. д-р Румен Филипов подчерта, че с ехографията на млечните жлези могат да се огледат всички области от гърдите, включително и тези, които са разположени до гръдната стена. При това изследване не се използват радиационни лъчи, което го прави безопасно и за бременни жени.

Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване сред жените в Европа. В България заболяват средно около 3500 жени годишно. Рискът от заболяване на рак на млечната жлеза се повишава при жени:

  • които са имали карцином на млечната жлеза;
  • претърпели предходна биопсия за фиброкистична болест на гърдата и най-вече случаите с атипична хиперплазия;
  • чиито баба, майка или сестра имат или са имали карцином на млечната жлеза.

Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим в над 97% от случаите. Тъй като първите симптоми остават незабелязани - не може да се опипа и не предизвиква болка, се налага провеждане на скриниг. Ехомамографията е едно от ефективните изследвания в ранната диагностика на туморното заболяване.

Телефон за предварително записване на час: 0357 88 581