2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

В „Уни Хоспитал“ бе извършена уникална животоспасяваща операция

В „Уни Хоспитал“ бе извършена уникална  животоспасяваща операция В „Уни Хоспитал“ бе извършена уникална  животоспасяваща операция
В „Уни Хоспитал“ бе извършена уникална  животоспасяваща операция Операция Операция

Оперираният тумор е бил близо 6см.

Уникална животоспасяваща операция бе извършена на 68-годишен пациент с онкологично заболяване – почти пълно запушване на трахеята от разраснал се тумор. Д-р Христо Йорданов – специалист пулмолог и бронхолог, и началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Тодор Бургуджиев участваха в интервенцията, продължила два часа. Чрез метода ERBECRYO дезобструкция на трахея (криоаблация) лекарите от лечебното заведение миниинвазивно отстраниха злокачественото образувание, което доведе до пълно отпушване на трахеята. Подобна интервенция се прави само в още една болница в страната. Наред с това използваната апаратура в „Уни Хоспитал“ е единствена в България.

Доц. д-р Румен Филипов, началник на клиниката по гръдна хирургия сподели, че пациентът вече диша самостоятелно, докато преди операцията е бил на кислородно обдишване. С операцията помогнахме на болния да има живот с по-високо качество, коментираха д-р Бургуджиев и доц. Филипов.