2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

12 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания

12 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания 12 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания
12 март – Световен ден за борба с бъбречните заболявания Д-р Арнаудова

Рисковите фактори за хроничната бъбречна болест са диабетът и високото кръвно налягане

Световният ден за борба с бъбречните заболявания, който през 2020 година се отбелязва на 12 март, има за цел да повиши осведомеността за важността на нашите бъбреци за цялостното ни здраве, да намали честотата и въздействието на бъбречните заболявания, както и свързаните с тях здравословни проблеми.

Д-р Милена Арнаудова, началник на отделението по хемодиализа в МБАЛ „Уни Хоспитал“, припомня, че ранното хронично бъбречно заболяване обикновено протича латентно, а хроничното бъбречно заболяване обикновено не отшумява. В същото време д-р Арнаудова акцентира, че бъбречната болест може да се лекува и колкото по-рано пациентът разбере, че го има, толкова по-добри са шансовете му за получаване на ефективно лечение.

Рисковите фактори за хроничната бъбречна болест са диабетът и високото кръвно налягане, а основният показател за функционирането на бъбреците е нивото на креатинин в кръвта - отпадъчен продукт на организма, произведен от мускулите и отделен от бъбреците. Ако бъбречната функция е намалена, креатининът се натрупва в кръвта, което води до повишено ниво при проверка на кръвния тест.

Д-р Арнаудова, посочва осем златни правила, които биха запазили бъбреците ни в добро здравословно състояние:

  • Добра физическа активност;
  • Здравословен начин на хранене;
  • Проверка и контрол на кръвната захар;
  • Проверка и контрол на кръвното налягане;
  • Достатъчен прием на течности;
  • Преустановяване на тютюнопушенето;
  • Свеждане до минимум приема на противовъзпалителни и болкоуспокояващи хапчета.

Основната цел на Световния ден на бъбреците през 2020 година е да се акцентира върху превантивните мерки за предотвратяване и развитие на бъбречните заболявания.