2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Панагюрище е ендемичен район за кърлежопреносимите болести

Панагюрище е ендемичен район за кърлежопреносимите болести Панагюрище е ендемичен район за кърлежопреносимите болести
Панагюрище е ендемичен район за кърлежопреносимите болести

Самолечението и „профилактичното“ приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно

Панагюрище е ендемичен район за кърлежопреносимите болести, а пролетта е сезонът, през който те започват развитието си, обясни д-р Мариана Ашикян, началник на Микробиологична лаборатория в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Кърлежите обичат неокосената трева, дъжда и топлото време. Разпространяват се най-вече в равнинни и полупланински райони с развито животновъдство и земеделие.

Лаймската борелиоза е едно от най-често срещаните кърлежопреносими болести. Тя е  заболяване с наличие на инфекциозни  огнища в определени райони и се причинява от специфичен микроорганизъм Borelia burgdorferi. Инкубационният период е различен – в рамките на 10 – 20 дни. Началният стадий протича незабелязано. Първите симптоми не са много изявени. Не са изключени отпадналост и наличие на температура. Много типично е петното на мястото на ухапване от кърлежа. Мястото около червенината нараства, а центърът избледнява.

Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Причинява се от Rickettsia conori.  Протича с общи интоксикационни прояви, висока температура и специфичен обрив. Типичен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването и увеличени регионални лимфни възли.

Ку- треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към рикетсиозите. Тя е широко разпространена зооноза – основен източник и резервоар на инфекцията са животните.

Кримската хеморагична треска е остра вирусна инфекция, която се предава чрез кърлежи. У нас се среща най-често в районите на Бургас, Хасково, Пазарджик, Шумен, Кърджали. Източник на заразата са диви и домашни животни - зайци, таралежи, кози, овце, свине и други.  Започва като грип - с втрисане, главоболие, мускулни болки.

Каква е превенцията и профилактиката на кърлежовопреносимите болести?

От основно значение е блокиране на предаването на инфекциозните причинители, което се осъществява чрез ликвидиране на неговите преносители. Затова се прави дератизация - пръскане с препарати срещу мишевидни гризачи, както и дезакаризация и дезинсекция - мероприятия за унищожаване на вредните за човека членестоноги.

Избягвайте районите с гъста растителност и висока влажност, носете подходящо облекло, което да покрива добре тялото и крайниците (пристегнато около китките и глезените), използвайте репеленти и ежедневен оглед за ухапване или полазване от кърлеж. Това са  мерките, които могат да се вземат за минимизиране на риска от заразяване с кърлежопреносими болести, съветва д-р Мариана Ашикян.

Търсете консултациите на лекар специалист и не започвайте самолечение с антибиотици. Самолечението и „профилактичното“ приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно.