2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

12 ноември – Световен ден за борба с пневмонията

12 ноември – Световен ден за борба с пневмонията 12 ноември – Световен ден за борба с пневмонията
12 ноември – Световен ден за борба с пневмонията

Замърсяването на въздуха е сред рисковите фактори за развитие на сериозни белодробни болести, включително пневмония във всички възрастови групи.

Тази година Световният ден за борба с пневмонията - 12 ноември - ще се проведе по време на Конференцията на ООН за изменението на климата. Това е критичен момент международната общност да се обедини в името на здравето, качеството на въздуха и климата, за да се справи с най-големия инфекциозен убиец на планетата.

Пневмонията е най-големият инфекциозен убиец на възрастни и деца – отнема живота на 2,5 милиона, включително 672 000 деца, през 2019 година.

Смъртните случаи от COVID-19 добавят още два милиона през 2020 г., с което жертвите на болестта стават повече от 4 милиона. Никоя друга инфекция не е толкова смъртоносна.

Замърсяването на въздуха е сред рисковите фактори за развитие на сериозни белодробни болести, включително пневмония във всички възрастови групи. Д-р Славка Кацарова, специалист по Пневмология и фтизиатрия в „Уни Хоспитал" акцентира, че децата и най-възрастните са изложени на най-голям риск. За лечението на пневмониите използват антибиотици, като това е само част от комплексната терапия, но само след лекарски преглед. Д-р Кацарова обяснява, че е възможно да се наложи прием в болница, ако симптомите са тежки или ако съществува риск от усложнения вследствие на съпътстващи болести. Препоръчително е това да става след преглед от пулмолог.

Световният ден за борба с пневмонията е ежегоден форум, на който светът може да застане заедно и да поиска действия в борбата с пневмонията.