2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

18 ноември – Световен ден за борба с ХОББ

18 ноември – Световен ден за борба с ХОББ 18 ноември – Световен ден за борба с ХОББ
18 ноември – Световен ден за борба с ХОББ

Дейностите за Световния ден на ХОББ се организират във всяка страна от здравни специалисти, преподаватели и членове на обществеността, които искат да помогнат да окажат влияние на местно и световно ниво

Световният ден на ХОББ се организира от Глобалната инициатива за хронична обструктивна белодробна болест (GOLD) в сътрудничество със здравни специалисти и пациенти с ХОББ по целия свят. Целта му е да повиши осведомеността, да споделя знания и да обсъжда начини за намаляване на тежестта на ХОББ в световен мащаб.

Дейностите за Световния ден на ХОББ се организират във всяка страна от здравни специалисти, преподаватели и членове на обществеността, които искат да помогнат да окажат влияние на местно и световно ниво. Д-р Красимира Чачова-Ранчева, управител на „Уни Хоспитал“ и специалист по Пневмология и фтизиатрия подчертава, че тютюнопушенето е основният рисков фактор за развитието на болестта. Честите инфекции на дихателните пътища и белите дробове, в комбинация със замърсения въздух от изгорелите газове, също могат да станат причина за поява на ХОББ, посочва д-р Чачова. Редовната физическа активност, отказът от тютюнопушене, помагат за намаляване натоварването на белите дробове чрез увеличаване на издръжливостта на пациентите.

В лечението на ХОББ се включват две основни групи медикаменти:     медикаменти с противовъзпалителен ефект, най-често инхалаторни кортикостероиди и бронходилататори (разширяващи дихателните пътища) при необходимост се включват антибиотично и отхрачващо лечение. Правилно предписаното лечение от лекар, специалист по белодробни болести, съдействие от страна на пациента и диспансерното му наблюдение водят до поддържане на добро общо състояние и задоволително качество на живот, обяснява д-р Чачова.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е сериозен социален и медицински проблем. В глобален мащаб страдащите от ХОББ са над 200 милиона, а поне още 600 милиона остават недиагностицирани.