2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

9 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи

9 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи 9 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи
9 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи донорство

Днес изразяваме на почит към донорите и техните семейства, както и в знак на благодарност към специалистите по трансплантации

Днес, 9 октомври, в Панагюрище бе отбелязан Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Фонтаните пред спортна зала “Арена Асарел“ бяха осветени в 19.00 часа, в израз на почит към донорите и техните семейства, както и в знак на благодарност към специалистите по трансплантация.

От началото на тази година до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Една от тях бе в МБАЛ „Уни Хоспитал“ на 29 май. Координаторът по донорство в лечебното заведение д-р Дончо Ташков, сподели, че един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани, подчертавайки изключителното благородство на близките на донорите.

Тази вечер заедно с младежи от БМЧК – Панагюрище, д-р Ташков предостави на проявилите интерес информационни брошури, акцентирайки върху важността  повече хора да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.