2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ!

На 12 май медицинската общност отбелязва Международния ден на сестринството

На 12 май медицинската общност отбелязва Международния ден на сестринството и почита паметта на основоположничката му – Флорънс Найтингел, родена на тази дата. Тя е медицинската сестра, направила революция в здравеопазването, първа поставила основите на съвременното сестринство и превърнала го в наука.

Защо са избрали професията на медицинската сестра днес споделят три от старшите медицински сестри на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Мария Иванова, старша сестра на Отделението по лъчелечение споделя, че винаги е искала да се развива като професионалист в медицината. Над 10 години работи с онкологично болни пациенти и преди пет години става част от екипа на лечебното заведение по покана на д-р Захари Захариев – началник на Отделението по лъчелечение. Старшата мед. сестра освен професионалист по здравни грижи има завършена бакалавърска степен по Социални дейности и две магистърски степени – „Здравен мениджмънт“ и „Управление на здравните грижи“. Нашите пациенти не са обикновени, с тях трябва да бъдеш и психолог, да си внимателен, съобразителен и съпричастен, разкрива още ст.м.с. Иванова.

Анелия Григорова е старша мед. сестра на Спешно отделение, която споделя, че се   гордее с избора си на професия. За нея пълният с благодарност поглед на пациентите, на които си помогнал като професионалист е важна част от удовлетворението, с което се справяш с предизвикателствата в работата си. Има солиден предишен опит като специалист в сферата на социалните дейности, като сестра в Реанимация и сестра в отделение по неврология. Специфичните умения, придобити през годините, в Спешното отделение днес често ѝ помагат.

Стоянка Беломачева, старша мед. сестра в Отделението по хирургия, прекрачва за пръв път прага на Панагюрската болница преди 30 години. Спомня си, че е била леко притеснена, тъй като желанието ѝ е да започне работа в Отделението по вътрешни болести. Съдбата обаче решава друго и от тогава до днес тя е част от екипа на Отделението по хирургия, превърнало се в неин живот и орис. Убедена е, че заедно с колежките си медицински сестри са призвани да даряват пациентите безрезервно с внимание и съпричастност. Благодарна е на всички, с които работи и вярва, че без общите усилия и грижи на лекари, сестри и санитари, нищо не би имало смисъл.

И трите старши мед. сестри често забързани в ежедневните грижи казват, че днес ще отдадат заслуженото на Флорънс Найнтингел, която оставя свой завет, подобен на лекарската Хипократова клетва: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си…“