2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Д-р Христо Чалъков в интервю за "Право и здраве": Много е важно да не се допусне затлъстяване по време на пубертета

Д-р Христо Чалъков в интервю за "Право и здраве": Много е важно да не се допусне затлъстяване по време на пубертета Д-р Христо Чалъков в интервю за "Право и здраве": Много е важно да не се допусне затлъстяване по време на пубертета
Д-р Христо Чалъков в интервю за "Право и здраве": Много е важно да не се допусне затлъстяване по време на пубертета

19 май - Европейски ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2009г.

Много е важно да не се допусне затлъстяване по време на пубертета, акцентира в интервю за „Право и здраве“ – ЦЗПЗ, д-р Христо Чалъков – началник на Отделението по ендокринология и болести на обмяната в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Изисква се балансирано, по отношение на основните хранителни съставки, хранене, поне три пъти дневно за да се избегне адаптивната липогенеза, ежедневно плодове и зеленчуци – по-добре сурови (вместо шоколад и кексчета примерно), като се избягва хранене след 19 часа, са част от съветите за предотвратяване на затлъстяването, които отправя д-р Чалъков.

Днес – 19 май - е Европейски ден за борба със затлъстяването. Целта на инициативата е да се помогне на хората с този проблем да отслабнат и да намалят част от теглото си, като по този начин намалят за себе си риска от сърдечно-съдови, ортопедични заболявания и заболявания, свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

Повече по темата четете тук: