2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Доц. Андриан Тонев, д.м, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Уни Хоспитал“: Всеки понеделник в Пазарджик провеждаме прегледи за пациенти, преболедували КОВИД-19

Доц. Андриан Тонев, д.м, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Уни Хоспитал“:  Всеки понеделник в Пазарджик провеждаме прегледи за пациенти, преболедували КОВИД-19 Доц. Андриан Тонев, д.м, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Уни Хоспитал“:  Всеки понеделник в Пазарджик провеждаме прегледи за пациенти, преболедували КОВИД-19
Доц. Андриан Тонев, д.м, началник на Клиниката по съдова хирургия в „Уни Хоспитал“:  Всеки понеделник в Пазарджик провеждаме прегледи за пациенти, преболедували КОВИД-19

Всеки понеделник от 14:00 до 17:00 часа в Пазарджик лекари от клиниката ни извършват оценка за периферна съдова болест при пациенти, преболедували КОВИД-19.

 -Доц. Тонев, кои са симптомите, които пациентите, преболедували КОВИД-19, не бива да пренебрегват?

-Според направени изследвания, след като са били излекувани от Ковид-19, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус. Т.нар. пост-КОВИД синдром е със сериозен интерес в научните среди, но в практиката ни като лекари пациентите споделят, че някои от симптомите на заболяването ги измъчват с месеци.

 -Вашите наблюдения като началник на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“ какво показват – по-голяма ли е опасността от развитие и задълбочаване на артериалните и венозни заболявания за пациентите, боледували от КОВИД-19?

-Нови изследвания в САЩ и Германия доказват, че той повишава многократно опасността от инфаркт на миокарда, инсулт, белодробна емболия и остри съдови заболявания.

В тази връзка, в случай, че пациентите имат оплаквания, в „Уни Хоспитал“ организираме редица прегледи, свързани с пост-КОВИД синдрома.

Всеки понеделник от 14:00 до 17:00 часа в Пазарджик - в кабинета ни в Бялата къща, лекари от клиниката ни извършват оценка за периферна съдова болест при пациенти, преболедували КОВИД-19.

 

-Какъв съвет бихте дал на пациенти, които вече имат заболявания и не са боледували от КОВИД-19?

-Когато спазваме дистанция, спазваме добра хигиена и се вслушваме в препоръките на нашите медици, вероятността да се разболеем от коронавирус намалява.