2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ваксините срещу COVID-19 и пациентите с онкологични заболявания

Ваксините срещу COVID-19 и пациентите с онкологични заболявания Ваксините срещу COVID-19 и пациентите с онкологични заболявания
Ваксините срещу COVID-19 и пациентите с онкологични заболявания

Разговор между Нана Гладуиш и д-р Росица Кръстева

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Какво може да ни кажете за ваксинацията срещу covid-19 на онкоболни пациенти?

 Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал: Онкологичните заболявания не са в топ 3 рискови фактори за covid-19, на първо място са белодробните, после сърдечно-съдовите заболявания, диабетът и на четвърто или пето място -  според някои автори - са злокачествените заболявания. Второ - „пациент с диагноза рак“ не е едно и също дали е преминал адювантно лечение и се проследява вече втора, трета или пета година, както и пациент, на когото е поставена диагноза рак преди един месец и той трябва да прави адювантна лъче- или химиотерапия. Затова първото нещо, което съветвам пациентите с диагноза рак, независимо дали преди две, три, пет, десет години или преди един, два, три, пет месеца, да потърсят консултация с техния лекуващ химиотерапевт, защото той е наясно със стадия на заболяването, какво лечение предстои да бъде проведено и кога е моментът да бъде препоръчана ваксинацията. Защото пациентите с диагноза рак могат да бъдат ваксинирани, както се случва с другите заболявания, където ние имаме имунизационен календар.

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Трябва ли да делим пациентите на такива, които в момента са с диагноза и са на лечение, такива, които вече са „чисти от заболяване“, но са на някаква поддържаща терапия и такива, които са в абсолютна ремисия?

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал: Да, защото пациентът, който е в дълга ремисия, е същият човек, който е без тази диагноза рак. Т.е. трябва да бъдат проследявани и изпълнени всички изисквания за ваксинацията, т.е. човек да няма температура, да няма автоимунно заболяване, да бъде в добра кондиция, някои дори си пускат изследвания, и друго нещо важно в ситуацията на коронавирус е преди да се вземе решение за тази ваксинация да се направи титер на антителата. Защото, ако той е преболедувал и има антитела, това означава, че за момента не се налага да бъде имунизиран.

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Много се говори за различните видове ваксини. Има ли разлика във ваксините и има ли ваксина, която трябва да се използва при онкопациенти или „бивши“ онкопациенти или не - онкологичните пациенти в момента са объркани?

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал: Объркани са и дано успея да разсея това объркване. Всъщност това, което е важно за ваксините да знаем, че по-новият вариант на ваксина, която е всъщност на Пфайзер и на Модерна, не съдържат частички от вируса, докато на Астра Зенека, руската и мисля, че на Джонсън и Джонсън съдържат частици от вируса, така че въпреки че няма проучвания за пациенти, които са с диагноза рак и са на активно лечение - било то химио-, имуно- или таргетно лечение или пък на такива, при които е приключило лечението – моето мнение като онколог е, че ако пациент с диагноза рак иска да бъде имунизиран, няма антитела и са спазени всички изисквания за това да бъде проведена една нормална ваксинация, то трябва да бъде с ваксините, които са РНК- ваксини.

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Пациентите с онкологични заболявания мисля сме четвърта линия, преди това има други групи пациенти, които ще бъдат  ваксинирани или ще им се предложи ваксинация. Ваксинацията за момента е задължтелна или пожелателна?

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал: Ваксинацията изобщо не е задължителна, ваксинацията е пожелателна и бих искала да кажа още веднъж за пациентите с диагноза рак на лечение, на проследяване, да знаят, че ваксината, поставянето на ваксина срещу covid-19 не е задължителна. Тя е доброволна и е въпрос на избор, както и противогрипната ваксина.

Апелирам към здравия разум пациентите с диагноза рак трябва да знаят, че медицинските онколози в България сме достатъчно добре подготвени, държим на това нашите пациенти да провеждат правилно лечение, да бъдат правилно проследявани и не желаем да правим компромиси с това.

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Сред онколози и други специалисти се прокрадна в медиите мнение, че те няма да препоръчат на онкопациенти да се ваксинират или че ваксината няма да действа при онкопациенти?

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал: Нямам идея защо някой е казал, че няма да действа при онкопациентите, те не са със желязна броня или пък нямат нещо друго в кръвта,което да неутрализира действието на тази ваксина ... Нека да дам един пример – ако жена, която провежда химиотерапия профилактична за рак на гърдата иска да си направи ваксина, защото няма антитела, моят съвет към нея би бил първо да изчака интервала между курсовете, тъй като самата ваксинация изисква 3 седмици време, то е за двете репликации, и ние трябва така да помислим да направим нейната схема, за да не отлагаме повече от 4 седмици следващия курс. Ако тя желае и иска, може да го направи – пак казвам, след като са спазени всичките условия за ваксинация. Ако имаме жена, която прави химиотерапия и е с метастатично заболяване, 4 седмици отлагане на един курс също не е фатално за нея, но в някои случаи, ако ние не сме постигнали добра ремисия, това действително може да опорочи лечението, което провеждаме, и искаме то да бъде успешно. Всеки един случай с рак на активно лечение с химиотерапия трябва да бъде обсъден с химиотерапевта, защото има вариант да бъде сложена ваксина и да, моето мнение е, че тя не би било редно да бъде задължителна.

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Най-големият страх на всички хора, които в момента обмислят ваксинация или точно обратното, е фактът, че в много кратки срокове тази ваксина беше пусната на пазара и всички хора от различни места говорят за това до каква степен са се случили клинични изпитвания, до каква степен са познати страничните ефекти, които могат да се развият непосредствено или впоследствие?

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал: За много кратко време светът разбра, че има вируси, които могат да причинят инфекциозно заболяване – коронавирусът е един от тях. Има много други, но за никой от тях не се тръби толкова много, не се вземат такива мерки. Със сигурност е по-специфичен и  малко  по-различен, не съм микрбиолог, за да твърдя със сигурност и да кажа “успокойте се”, няма такова нещо, в никакъв случай. Ваксините, изобщо правенето на лекарства, е един сложен процес и малко хора са запознати с това нещо, така че тези ваксини, за да стигнат до тук и да имат регистрация, първо те са изпълнили абсолютно всички изисквания по законите, които не важат само за една страна. Те са наложени като начин за работа в целия свят и няма как да бъдат прескочени. Това, че броят на пациентите примерно за една ваксина е 36 хиляди или 46 хиляди, а не един милион, също има значение, но правилата, по които са направени тези ваксини, са същите. Те не са се променили, просто хората нямат представа за това нещо. Затова винаги съм казвала – ако аз имах възможността и трибуната, която на covid-19 осигуриха журналистите и политиците, да говоря за рак, съм сигурна, че с тази информация, която аз и моите колеги бихме дали, светът щеше да бъде по-спокоен за рака. Защото тук се нагнетява от всички, че това е ужасно, че е нелечимо, че има симптоми – симптомите са изключително неспецифични, може да е специфичен образът, който се вижда на рентгена, на скенера, но всичко друго е неспецифично. И допълнително се вменява страх и ужас на хората, че това е нещо нелечимо. Мога да кажа, че има хора, които само като чуят, че има нещо нелечимо, могат и да имат тези оплаквания, т.е. никой не си дава сметка за пораженията, които следват от тук нататък. Но да се върна на ваксините – те са изпълнили всички изисквания, за да бъде регистрирано това нещо като ваксина. Това, че броят на пациентите е по-малко, е така, но това не пречи задачите или изискванията, които трябва те да бъдат изпълнени, да не ги изпълнят. Няма как да бъде натъкмено нещо или измислено.

Нана Гладуиш, фондация „Една от 8“: Как се чувства един лекар като Вас, който се сблъсква с рака като диагноза ежеминутно и лекува онкологични пациенти в тази ситуация с covid-19 – как успявате да балансирате?

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал:  Всъщност това, което хората трябва да знаят е, че годишно в света умират 9 милиона и 600 души от рак. Миналата година беше пробивът, където показаха, че смъртността от рак е намаляла от 29 %. Сега с тази пандемия, с това, че по-късно ще се постави диагнозата, мисля, че тези неща ще се променят в негативна посока. Много колеги се обаждат и казват локално авансирали случаи, неоперабилни, така че предстои да видим какво ще жертва това нещо. Затова моят апел е просто запазете здравия си разум, мислете трезво. Не се фиксирайте, живейте живота си и следете нещата, които са важни за вас и вашето здраве.    

Целия разговор на Нана Гладуиш от Фондация „Една от 8“ с д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичен център Уни Хоспитал, може да гледате ТУК.