2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата
24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

Туберкулозата е водещата причина за смърт на хора с ХИВ и има основен принос за антимикробната резистентност.

Днес, 24 март, е Световен ден за борба с туберкулозата. От Световната здравна организация (СЗО) организират специално виртуално токшоу, с което поставят акцент върху туберкулозата под темата – „Инвестирайте, за да спрете туберкулозата“. Спасете животи“. Това е особено важно в контекста на пандемията COVID-19, която излага напредъка на края на туберкулозата в риск, както и осигуряването на справедлив достъп до превенция и грижи в съответствие с стремежа на СЗО към постигане на всеобщо здравно покритие.

Събитието ще се проведе във формат токшоу с лектори, свързани чрез видео на интерактивната уеб платформа на СЗО - End TB Forum. Основните лектори ще включват министри, лидери и други представители на правителството на високо ниво, ръководители на агенции, представители на гражданскота общество. Шоуто ще се излъчва на живо, с интерактивни въпроси и отговори от публиката онлайн.

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва на 24 март всяка година, за да се повиши осведомеността и разбирането на обществото за един от най-смъртоносните инфекциозни убийци в света - туберкулозата и нейното опустошително здравно, социално и икономическо въздействие върху хората по света. На 24 март се отбелязва денят през 1882 г., когато д-р Робърт Кох обявява, че е открил бактерията, причиняваща туберкулоза, което отворя пътя към диагностицирането и лечението на това заболяване.

Всеки ден над 4100 души умират от туберкулоза и близо 30 000 души се разболяват от туберкулоза – въпреки че е предотвратима и лечима. Туберкулозата е водещата причина за смърт на хора с ХИВ и има основен принос за антимикробната резистентност. Световният ден за борба с туберкулозата е възможност да се съсредоточим върху хората, засегнати от това заболяване, и да призовем за ускорени действия за прекратяване на страданията и смъртните случаи от туберкулоза, особено в разгара на продължаващата криза COVID-19.