2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

8 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията

8 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията 8 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията
8 октомври – Европейски ден на донорството и трансплантацията

Националната кампания в подкрепа на донорството е "Да! За живот!"

Днес, 8 октомври, е Европейски ден на донорството и трансплантацията, чиято основна цел е да повиши обществената осведоменост за необходимостта от донорство на органи, тъкани и клетки, да популяризира принципа на доброволното и безвъзмездно донорство.

Очаква се в утрешния ден, когато ще се проведе Софийския маратон, да има специален старт за трансплантирани бегачи, като редом до тях ще бъдат техните следящи за здравето им лекари и медицински лица. Сред тях ще бъде и д-р Дончо Ташков, регионален координатор по донорство за Южен централен регион, включващ областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково и лекар в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) в МБАЛ „Уни Хоспитал“, както и д-р Тодор Шопов, също лекар в ОАИЛ на лечебното заведение.

От началото на годината в страната ни са извършени 17 органни трансплантации, над 120 трансплантации на стволови клетки и над 350 тъканно-клетъчни трансплантации. Нуждата от донори на органи остава неудовлетворена - всеки ден в Европа умират около 20 пациенти, докато чакат за трансплантация. Специалистите обясняват, че един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Сподели повече от история. Сподели живот!“. В подкрепа на каузата редица градове ще осветят в зелено фасадите на емблематични свои сгради - в знак на съпричастност.