2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Д-р Явор Дренски в интервю за в. "Телеграф": МБАЛ „Уни Хоспитал“ създава условия за безопасност на пациентите си в условията на COVID-19

Д-р Явор Дренски в интервю за в. "Телеграф": МБАЛ „Уни Хоспитал“ създава условия за безопасност на пациентите си  в условията на COVID-19 Д-р Явор Дренски в интервю за в. "Телеграф": МБАЛ „Уни Хоспитал“ създава условия за безопасност на пациентите си  в условията на COVID-19
Д-р Явор Дренски в интервю за в. "Телеграф": МБАЛ „Уни Хоспитал“ създава условия за безопасност на пациентите си  в условията на COVID-19

В интервю за в. "Телеграф" управителят на "Уни Хоспитал" д-р Явор Дренски подчерта, че " МБАЛ „Уни Хоспитал“ успя да продължи да се развива дори в пандемичните времена, защото бяхме много гъвкави в процеса на управление, в организацията, във вътрешното си преструктуриране благодарение на високия професионализъм и компетентност на целия ни екип."

- Д-р Дренски, каква е готовността на МБАЛ „Уни Хоспитал“ да се справи със задаващата се шеста вълна от COVID-19?

- През изминалите две години и половина натрупахме сериозен опит и имаме пълна готовност отново да диагностицираме и лекуваме пациентите с COVID-19. В лечебното заведение има обособена COVID зона, в която всички пациенти, включително и тези, които не се нуждаят от болнично лечение, могат да получат необходимата им медицинска грижа – преглед, образни изследвания. При необходимост можем, да реорганизираме част от клиниките и отделенията ни, включително и реанимацията ни. Именно това направихме в предишните пикове на пандемията. COVID ни изправи пред много сериозно предизвикателство и бяхме длъжни да го преодолеем по най-добрия възможен начин в името на нашите пациенти, за да бъдем до тях и да им помагаме. МБАЛ „Уни Хоспитал“ успя да продължи да се развива дори в пандемичните времена, защото бяхме много гъвкави в процеса на управление, в организацията, във вътрешното си преструктуриране благодарение на високия професионализъм и компетентност на целия ни екип.

- Как гарантирате на практика безопасността на пациентите в лечебното заведение?

- МБАЛ „Уни Хоспитал“ е първата в страната болница, получила международен сертификат за предотвратяване разпространението на COVID-19. Сертификатът удостоверява, че болницата изпълнява ефективно във всичките си структури мерките за управление на риска, свързани с COVID-19 както за медицинския екип, така и за пациентите. Спазваме всички противоепидемични мерки, разделяме потоците пациенти, осигуряваме лични предпазни средства на медицинските ни специалисти, така че да не позволим разпространение на вътреболнична инфекция с COVID-19, а останалите ни пациенти, които не са заразени с коронавирус да са спокойни, че няма да бъдат заразени. Наред с това извършваме PCR-диагностика и бързи антигенни тестове срещу COVID-19, тестове за наличие на антитела в Лабораторията ни по микробиология и клиничните ни лаборатории, оборудвани с най-модерна апаратура. Безопасната среда за пациентите и медицинските екипи и упоритият неуморен труд на работещите в болницата ни даде възможност да контролираме ефективно лечението на пациентите с ковид-19, като поддържаме качество при диагностициране и триажиране на пациентите, които постъпват в болницата. Постигнахме много ранно установяване на тези, които са носители на вируса. Вярвам, че и при следващи вълни ще се справим добре с това предизвикателство.

 -Какво всъщност Ви осигурява този сертификат за управление на риска, свързан с COVID-19?

- Сертифицирането на МБАЛ „Уни Хоспитал“ по COVID-SECURE Verification Scheme верифицира всички звена от лечебното заведение като способни да управляват ефективно мерките за управление на риска, свързан с COVID-19. Сертификатът стана предпоставка за по-нататъшното сертифициране на болницата по национални и международни стандарти като златния стандарт за системи на управление ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, така и за единствената специализирана акредитация за медицински туризъм GHA (Global Healthcare Accreditation). Споменавам тези независими акредитационни оценки, защото са гаранция, че дейността на болницата отговаря на международните стандарти по качество.

Внедряването на тези системи за управление е естествено продължение на настоящата ни политика за осигуряване на качествена и навременна медицинска грижа за пациентите в безопасна среда. Най-важната цел пред МБАЛ „Уни Хоспитал“ е да задържи и повиши високото ниво на предлаганите медицински услуги и качеството на работа в болницата. За да продължи да бъде МБАЛ „Уни Хоспитал“ избор номер едно за пациентите, ръководството на болницата работи в  две посоки - постоянно повишаване на квалификацията на медицинските екипи и покриване на стандартите за акредитационна оценка от независими международни и български институции. Това е дългосрочен план, с който гарантираме на пациентите, че МБАЛ „Уни Хоспитал“ е сред водещите лечебни заведения за професионална и качествена медицинска помощ.

Източник: в-к "Телеграф"