2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ортопедът д-р Ганум: Опитните скиори се нараняват по-тежко

Ортопедът д-р Ганум: Опитните скиори се нараняват по-тежко Ортопедът д-р Ганум: Опитните скиори се нараняват по-тежко
Ортопедът д-р Ганум: Опитните скиори се нараняват по-тежко

След тежка черепно-мозъчна контузия по време на ски спускане вече 9 години легендарният Михаел Шумахер, пилот от Формула 1, продължава лечението си. Светът на киното пък загуби Гаспар Улие, който тежко пострада при инцидент на ски пистата в алпийската зона на Ла Розиер в Савоя. Всяка зима нашите планински спасители оказват помощ на ранени в нашите курорти. Това е поводът вестник "Филтър" да се обърне към специалиста по ортопедия и травматология д-р Самер Ганум, който ръководи отделение по Отделение по ортопедия и травматология на МБАЛ "Уни Хоспитал"

  1. Какви са травмите при инциденти със сноуборд, ски, кънки, шейни? Навяхвания, фрактури /ръце или крака/? Травми на главата?

От богатия си опит бих казал, че травмите, получени при практикуването на някои зимни спортове или хобита като ски, сноуборд и др., засягат преди всичко млади хора. Това, разбира се, е съвсем нормално и логично, защото те са и по-активни физически. Има голямо значение колко сериозна и къде точно е локализирана травмата. Ето, например, при ски се получава счупване на подбедрицата или на бедрото, не е изключена и травма на главата особено ако не е носена каска. Колкото до кънките, пързалянето с шейни и сноубордът, които са запазено забавление за децата и младежите, често срещани са навяхванията, счупвания в областта на рамото, ключицата. Бих искал да посъветвам всички покрай хубавата емоция от зимното забавление на пистите и пързалките, да не забравят сигурността си. Добра екипировка и най-вече каска, повишено внимание и избягване на рискови маневри са сред препоръките ми към всички, които практикуват спортове по пистите.

  1. Кои се травмират по-често неподготвените или майсторите на ските?

Категорично бих казал, че по-голяма е честотата на травмите при по-неподготвените или наскоро започналите да карат ски. Това се обяснява преди всичко с липсата на достатъчно опит и умение за балансиране, гладко каране, избягване на различни препятствия. Понякога сред любителите на ските има и по-самоуверени хора, които правят рискови карания, които за съжаление ги отвеждат при ортопед впоследствие. При майсторите на ски травмите не са така чести, но пък наблюденията ми показват, че са по-сериозни. При тях се наблюдават повече счупвания, докато при тези, които тепърва започват да карат ски, са повече навяхванията. Това се дължи на скоростта, която развиват при спусканията – при по-опитните определено е по-висока.

  1. Какво лечение се прилага при различните случаи и кога се стига до операция?

Лечението, зависи преди всичко от типа на травмата и локализацията й. При една минимална травма каквато е например навяхването се слага лед върху травмираната област, обездвижва се с ортеза и се прилагат медикаменти по препоръка на лекар. При по-сериозни травми като фрактурите има два подхода – консервативен (с гипсиране) или пристъпване към оперативно лечение. Към какво лечение ще се насочи специалистът зависи от много фактори, част от които са преди всичко фрактурата и мястото й. 

  1. Как да се предпазим от евентуални травми – съвети? Без какво оборудване не бива да излизаме на пистата?

На първо място добра екипировка и задължително каска, на втора – разумно поведение на пистите. Нито опитните скиори, нито започващите да практикуват зимен спорт, трябва да надценяват възможностите си и да си позволяват рисково поведение. Не само, че биха могли да наранят себе си, но е възможно да пострада и друг около тях. Не бива да набират сериозна скорост, защото е предпоставка за по-сериозна травма. Внимание и добра трезва преценка за възможностите им на пистите – това също е от значение.  

  1. На каква възраст обикновено са пациентите, получили травми на заледените улици и тротоари?

Възрастните хора са пациентите, които са по-потърпевши от заледените настилки по улици и тротоари. Знаем, че те са по-трудноподвижни, а и реакциите им са по-забавени, което е предпоставка за по-сериозни падания.  

  1. Моля за коментар, до каква степен имат ефект препарати, които не са лекарствени средства, за възстановяване на ставния хрущял и още повече на костната структура?

Много е индивидуално според състоянието на всеки пациент – напр. подобни препарати биха могли да са в помощ на лечението, ако се приемат в по-ранен стадий от артрозата, но не биха могли да излекуват.