2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Ученици от СУ „Нешо Бончев“ посетиха „Уни Хоспитал“

Ученици от СУ „Нешо Бончев“ посетиха „Уни Хоспитал“ Ученици от СУ „Нешо Бончев“ посетиха „Уни Хоспитал“
Ученици от СУ „Нешо Бончев“ посетиха „Уни Хоспитал“ 1

Учениците се запознаха отблизо с дейността на три структури в лечебното заведение.

22 единайсетокласници от СУ „Нешо Бончев“ посетиха МБАЛ „Уни Хоспитал“ като част от активностите си по проекта „Учи, за да можеш“. Учениците, ръководени от учителите Иванка Талева и Мариела Варадинова учат в паралелка с профил на засилено изучаване на природни науки.

Тийнейджърите бяха приветствани от проф. д-р Мария Панчовска, директор „Качество на медицинската дейност и акредитационни системи“, която им пожела, след като завършат образованието си, да се върнат в „Уни Хоспитал“ като стажанти и специализанти в различни медицински специалности.

Учениците се запознаха отблизо с дейността на три структури в лечебното заведение. Дейността на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина представи началникът му д-р Венцислав Найденов. Младите хора бяха впечатлени от възможностите на електролечението, като част от тях станаха за минути „пациенти“. Д-р Кирил Петров от Клинична лаборатория представи най-съвременните диагностични методи за изследване на химичния и клетъчен състав на човешкия организъм в норма и патология.

С видовете изследвания в Отделението по образна диагностика учениците запозна медицинският физик Николай Финджиков. Специалистът представи диагностичните възможности на компютърния томограф, рентгена, мамографа и Ядрено-магнитния резонанс. В Клинична лабораторията и Отделението по образна диагностика част от показаните процеси на изследване бяха извършени от лаборанти, завършили средното си образование в СУ „Нешо Бончев“.

Проф. Панчовска подчерта, че болницата в Панагюрище ще продължи да бъде част от процеса на професионално ориентиране, в който активно участват ученици и учители от СУ „Нешо Бончев“, както и надежден партньор в бъдещата реализация на младите хора в медицината и различните медицински специалности.