2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършват тестове на деца за аденовирус и хепатити

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършват тестове  на деца за аденовирус и хепатити В МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършват тестове  на деца за аденовирус и хепатити
В МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършват тестове  на деца за аденовирус и хепатити

Работно време на лабораторията: 8.00 - 20.00 часа (понеделник-събота)

В Лабораторията по Микробиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ могат да бъдат направени широк спектър от изследвания, включително и за аденовирус. На 27 април тази година Министерството на здравеопазването алармира за увеличаващи се случаи при деца на остър вирусен хепатит с неизвестна етиология в редица страни по света. Като един от предполагаемите причинители се посочва аденовирус, който е установен при голям процент от заболелите деца.  Освен с повишени стойности на чернодробните ензими и класическа клинична картина на остър вирусен хепатит, заболяването при децата може да протече и със стомашно-чревни прояви, включително диариен синдром, подчерта д-р Анелия Гоцева, началник на Вирусологичната лаборатория.

При съмнение за остър вирусен хепатит, в лабораторията могат да бъдат направени серологични изследвания освен за познатите хепатитни вируси - HAV (хепатит А),  HBV (хепатит В), HCV (хепатит С) и HЕV (хепатит Е)  и за други хепатотропни вируси - EBV и СМV. За изследване на чревни аденовируси във фекална проба в лабораторията е наличен комбиниран (ротавируси + аденовируси) бърз имунохроматографски тест, както и мултипкексен PCR гастроинтестинален панел, включващ 22 патогена. Резултатите се получават в деня на изследването, подчерта д-р Гергана Мизгова, началник на Лабораторията по Микробиология. При необходимост може да бъде направена консултация с д-р Емилия Бадаланова - специалист по „Инфекциозни болести“.

За допълнителна информация: тел. 0357/88 581; 0878 286 553