2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

4 март – Световен ден за борба със затлъстяването

4 март – Световен ден за борба със затлъстяването 4 март – Световен ден за борба със затлъстяването
4 март – Световен ден за борба със затлъстяването

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ работи Център за бариатрична хирургия, в който екип от висококвалифицирани специалисти осигуряват възможност на пациенти от България и чужбина за комплексно лечение на болестно затлъстяване и захарен диабет тип 2

„Промяна на гледните точки: Да поговорим за затлъстяването“ е тазгодишната тема, свързана със Световния ден за борба със затлъстяването. Една от инициативите, планирани за днес е кръгла маса, на която ще се проведе дискусия от представители на петте водещи, организации, свързани със затлъстяването.

Затлъстяването нараства в световен мащаб и усилията за справяне с него са предизвикателство поради погрешни схващания за затлъстяването и ролята, която то играе за здравето на човека.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ работи Център за бариатрична хирургия, в който екип от висококвалифицирани специалисти осигуряват възможност на пациенти от България и чужбина за комплексно лечение на болестно затлъстяване и захарен диабет тип 2.

Лечението е ефективно и съобразено с индивидуалните им медицински потребности, на конкурентна цена, като се гарантира проследяване и подкрепа до 3 години след операцията от диетолог, психолог и бариатричен хирург.

В България основите на съвременната бариатрична хирургия са поставени от д-р Ивайло Цветков през 2005 година и до края на 2022 година той е извършил над 580 операции за отслабване в България и е поставил 86 вътрестомашни балона. Д-р Цветков оперира в  „Уни Хоспитал“ от юни 2022 година и до момента е извършил бариатрични операции на 21 пациенти с болестно затлъстяване от България, Румъния и Великобритания, и са поставени 5 вътрестомашни балона на пациенти от

Великобритания. Около 96% от всички пациенти са консултирани предоперативно от мултидицсиплинарен екип от 7 специалисти, като само 4% от болните имаха болестно затлъстяване без други сериозни придружаващи заболявания.По данни на Световната здравна организация между 30 и 80% от пълнолетните жители на европейските държави страдат от различна степен на затлъстяване. Особено тревожна е статистиката при децата – 20  процента от всички деца на континента са с наднормено тегло, а ¼ от тях страдат от болестно затлъстяване. Обърнато в цифри – 14 милиона деца имат наднормено тегло, 3 милиона от тези деца имат болестно затлъстяване.

България не прави изключение от общите европейски тенденции. Данните от проведени в страната ни проучвания сочат, че 2 милиона от пълнолетните български граждани имат наднормено тегло. 1 милион са българите, които страдат от затлъстяване. 200 000 български деца носят бремето на излишните килограми, като 67 000 българчета имат болестно затлъстяване. В сравнение с останалите държави в Европейския съюз България е на шесто място по затлъстяване и свръхтегло при децата. Тревожните данни показват, че тази година всеки трети български първокласник е страдал от наднормено тегло.

Още може да откриете тук:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_GB630aF3SSGEo4q1bZxS2Q

https://www.worldobesityday.org/