2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Д-р Росица Кръстева вдъхнови ученици от столично училище

Д-р Росица Кръстева вдъхнови ученици от столично училище Д-р Росица Кръстева вдъхнови ученици от столично училище
Д-р Росица Кръстева вдъхнови ученици от столично училище 1 2

Инициативата се състоя в столичното 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ с ученици от седми, осми и девети клас.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център и Отделението по медицинска онкология в МБАЛ „Уни Хоспитал“, участва в специален час по Вдъхновение. Инициативата се състоя в столичното 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ с ученици от седми, осми и девети клас.

Д-р Кръстева сподели с младите хора какво е да си лекар и направи историческа ретроспекция на лечението на онкологичните заболявания от античността до днес, подчертавайки напредъка на медицината през последните двайсет години.

Учениците демонстрираха изключителен интерес към темата и обсипаха д-р Кръстева с въпроси: как да се предпазят от болестта рак, ваксините могат ли да помогнат, какви са първите симптоми… Попитаха я има ли смисъл да си лекар, ако не можеш да излекуваш всички? Д-р Кръстева им отговори: „Всеки умира, с такава “програма” сме дошли на този свят. Работата на лекарите е да поддържат здравето на пациентите си в добро състояние колкото е възможно по-дълго. Но това животът Ви да бъде смислен зависи изцяло от Вас – този е въпросът, по който трябва да разсъждавате. И най-добре започнете още сега.”

За пореден път д-р Кръстева обясни защо диагнозата „рак“ не е присъда, изтъквайки възможностите за диагностика и лечение на злокачествените заболявания, прилагани в Онкологичен център „Уни Хоспитал“.