2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Проф. Ненчо Смилов д.м.: В „Уни Хоспитал“ се извършва лазерно и ултразвуково отстраняване на камъни в бъбреците

Проф. Ненчо Смилов д.м.: В „Уни Хоспитал“ се извършва лазерно и ултразвуково отстраняване на камъни в бъбреците Проф. Ненчо Смилов д.м.: В „Уни Хоспитал“ се извършва лазерно и ултразвуково отстраняване на камъни в бъбреците
Проф. Ненчо Смилов д.м.: В „Уни Хоспитал“ се извършва лазерно и ултразвуково отстраняване на камъни в бъбреците

В Клиниката по урология на МБАЛ „Уни Хоспитал” предлагаме целия спектър на миниинвазивни и конвенционални методи на лечение. Разполагаме с пълния набор ендоскопска (за безкръвно лечение) апаратура.

-Проф. Смилов, разкажете повече за едно от най-разпространените бъбречни заболявания - уролитиазата.

-Уролитиазата е бъбречно-каменна болест. Заболяването е хронично-рецидивиращо и засяга все по-голяма част от населението. Характеризира се с образуване на камъни по хода на пикочните пътища. Те могат да бъдат с различна локализация – в бъбрека, уретерите, пикочния мехур.

-Какви са оплакванията на пациентите, които Ви търсят за помощ?

-Обикновено пациентите разбират, че са получили т.нар. бъбречна криза. Тя се изразява в движението на камъка от бъбрека по хода на уретера и „запушване” на бъбрека. Оплакванията са много силна и нетърпима болка в поясната област, която се разпространява към корема напред и към слабините. Понякога кризата е съпроводена с гадене, повръщане, висока температура.

Когато камъните са с по-големи размери, те не могат да се придвижват по пътя на урината. В тези случаи пациентите отново се оплакват от болка в поясната област, но тя е с много по-слаб интензитет. Може да бъде описана и като тежест.

В тези случаи пациентите могат да потърсят уролог, защото бъбречната криза е спешно състояние и изисква незабавно лечение. Причината за това е, че „запушването” на бъбрека, ако не бъде лекувано, може да доведе до загуба на функция на органа. По-големите камъни в бъбрека, които не могат да мигрират, не налагат спешно лечение, но бавно и постепенно увреждат бъбречната функция.

-Как лекувате това състояние?

-В Клиниката по урология на МБАЛ „Уни Хоспитал” предлагаме целия спектър на миниинвазивни и конвенционални методи на лечение. Разполагаме с пълния набор ендоскопска (за безкръвно лечение) апаратура.

За разбиването на камъни по целия ход на пикочните пътища използваме два вида източник на енергия – Холмиум лазер и ултразвукова фрагментация. Холмиум лазерът има безспорни предимства, като осигурява бързо и с малка травма за околните тъкани лечение на камъните в бъбреците, уретерите и пикочния мехур. Води до фрагментирането им на по-малки парченца, които могат да бъдат отделени спонтанно.

За по-големи камъни в бъбреците прилагаме процедура, наречена PNL (Percutaneous NephroLithotomy) - перкутанна нефролитотомия. При нея чрез един малък разрез, около 0,5 - 1 cm в областта на кръста, се прониква в бъбрека и камъкът се фрагментира с помощта на ултразвук. Предимството на метода е, че всички малки парченца се отнемат от бъбрека през работния инструмент и не се разчита на спонтанното им елиминиране, тъй като при големи камъни възможността за спонтанно елиминиране силно намалява.

 

 

Проф. Ненчо Смилов д.м. е хирург и уролог с над 25 годишен клиничен опит.

Член е на Българско урологично дружество, Българска асоциация по ултразвук в медицината, Европейската асоциация по урология. Професионалните му интереси са в областта на ранната диагностика на простатния карцином, мини-инвазивната урология, лапароскопските методи в урологията и онкологичната урология, реконструктивна урология, лазери в урологията, ендоурологични процедури за лечение на уролитиаза,