Д-р Росица Кръстева в интервю за Ники Кънчев и Дарик Радио

Д-р Росица Кръстева в интервю за Ники Кънчев и Дарик Радио

Д-р Росица Кръстева гостува на Ники Кънчев в Дарик радио с анонс за тазгодишното издание на инициативата „Победителите“ – „Двама в колата“ – състезание за пациенти, лекари и гости на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Основен двигател и създател на инициативата е началникът на Онкологичния център д-р Росица Кръстева. Екипът на центъра не само предоставя медицински услуги и грижи за лечението на пациентите, но е и социално ангажиран. Мисия на екипа е да покаже на обществото, че злокачествените заболявания могат да бъдат лекувани, че разбирането за рака днес е коренно различно от преди 20 години и хората в България имат достъп до съвременно и адекватно лечение. „Победителите“ е инициатива за хората, които са победили коварното заболяване рак, и има за цел да направи обществото ни по-информирано, да накара хората да си подадат взаимно ръка, да проявяват воля, да си помагат.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център Уни Хоспитал: Важно е пациентите да знаят, че лечението в България е абсолютно съизмеримо с това в Европа, дори и в света. Възможностите на системното лечение, което е химиотерапия, таргетна терапия и лъчетерапия, е действително на високо ниво в България. Пациентите трябва да знаят, че лекарите, включени в обгрижването на онкологично болните пациенти, са действително добре подготвени и за пациентите е по-добре да се лекуват при своите роднини и близки, защото техния живот продължава. Това е диагноза, която според стадия предопределя много различен начин на продължаване на живота и всъщност е много важно хората да разберат каква е тяхната диагноза, какви са шансовете им да живеят дълго, какви са шансовете им да се лекуват и това да удължи живота им, като през това време те трябва да продължат живота си, да ходят на профилактични прегледи и да се лекуват.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център Уни Хоспитал: Избрахме името „Победителите“ след дълго дискутиране с приятели, част от които са засегнати от онкологично заболяване – Вили Русева даде финалния вариант, за което и благодаря. Действително победите в живота ни или не успяваме, или успяваме донякъде само да ги покажем, но всъщност те са победи на всеки един човек. А пациентите с онкологични заболявания освен нормалните победи в живота им, имат още една победа – те са успели, въпреки лечението и въпреки тази диагноза, да застанат пред обществото и да кажат „аз продължавам да работя, аз продължавам да творя“. Затова „Победителите“ е силно послание.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център Уни Хоспитал: Хората, дори в метастатичен стадий, когато има разсейки по костите, черен дроб и т.н., в по-големия си процент са в добра кондиция. И ако са съпричастни с лечението, ако разбират лечението, изключително важно е да се обясни какво лекуваме, как го лекуваме, защо го лекуваме, какво очакваме от това лечение и когато пациентът види резултата и тази метастаза, която преди я е имало, а след това я няма, това му дава много по-голям шанс за живот и има желание да продължи.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център Уни Хоспитал: Аз не обичам сравнението с борба при онкологичните заболявания, защото винаги има някой който е по-силен от теб. Танцът е много по-добра асоциация в сравнението между лечението на рака. В танца можеш да направиш две крачки назад- една напред или обратно, но винаги трябва да изпитваш удоволствие, винаги трябва да знаеш какво си постигнал и какво можеш да постигнеш. Затова познанието за рака в днешно време трябва да бъде разпространено до много повече хора, да бъде обяснено и „Победителите“ имат точно тази цел – да покажат на обществото, че тези хора творят, работят и се лекуват въпреки рака. Един от примерите за това е Кристиан Таков – пациент, когото аз съм лекувала, който ме избра да го лекувам и смятам, че тези 5 години, с които удължихме неговия живот в 4-ти метастатичен стадий, са нещо много и България видя това. В това време Кристиан написа още учебници, направи още много неща. Неговото дело и слово остават, аз нямам усещането, че той си е отишъл и затова в Онкологичния център съм направила няколко негови снимки с негови мисли като картини.

Д-р Росица Кръстева, началник на Онкологичния център Уни Хоспитал: Нашата задача – на целия екип в Онкологичния център е да обясним на пациентите, че това е диагноза, че в този стадий(в който са) можем да помогнем по съответния начин и показваме и казваме как. Част от екипа ни са и клиничните психолози, защото био-психо-социалния модел, при който пациентът идва, провежда лечение, бива подкрепен и психологически, защото трябва да „обгърнем“ всичко, да му помогнем цялостно, да предложим най-доброто лечение.