Д-р Захари Захариев пред в-к „Доктор“: Всички тумори на главата и шията, открити в първи и втори стадий, могат да бъдат излекувани напълно

Д-р Захари Захариев пред в-к „Доктор“: Всички тумори на главата и шията, открити в първи и втори стадий, могат да бъдат излекувани напълно

С новата апаратура в лъчелечението лекуваме пациентите по-качествено и значително понижаваме страничните реакции

Д-р Захари Захариев е началник на отделението по лъчелечение на МБАЛ „Уни Хоспитал”. Дипломира се като лекар в Медицински университет – София през 1995 г. От 1996 г. започва работа като асистент в Клиника по лъчелечение, УМБАЛ „Царица Йоанна”- ИСУЛ, София. Придобива специалност „Лъчелечение” през 2001 г. и специалност „Онкология” през 2005 г. Професионалният опит на д-р Захариев включва: експерт „Развитие и организация на лъчелечението към Министерство на здравеопазването в България”, консултант за тумори на глава и шия към Онкологичния комитет УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София, за кожни тумори към Онкологичния комитет УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и в онкологичните комитети към „Александровска болница”, болница „Доверие”, „Хил Клиник” и други лечебни заведения в България. Главен редактор е на националните станадарти по лъчелечение на тумори на глава и шия.

Областите на научен интерес на д-р Захариев са в сферата на: тумори на глава и шия, ректални карциноми, лъчелечение на доброкачествени и редки тумори.

Д-р Захариев е член на: Гилдия на лъчетерапевтите в България; Българска Асоциация по медицинска онкология (БАМО); Европейска общност по медицинска онкология (ESMO); Европейска общност по лъчелелечение (ESTRO).

 

– Д-р Захариев, отчита се тревожна тенденция за нарастване на честотата на туморите на главата и шията при по-млади хора. На какво се дължи това?

– Определено се наблюдава подмладяване на туморите в областта на главата и шията. Обикновено, те са след 50-а година и то при пациенти със сериозни рискови фактори, като злоупотреба с алкохол и с цигари. Има и някои вредни производства, които също може да допринесат за развитието им. Но, понеже говорим за млади хора, преди около десет години се откри, че при голяма част от пациентите с тумори на сливицата или на орофаринкса, в самата сливица се намира човешки папиломен вирус и по-специално определен щам, който е подвид – HPV 16. Конкретно беше изследвано и доказано, че този вирус причинява рак, както и при гинекологичните тумори – карциномите на шийката на матката. Така, че една от основните причини за тумори при млади хора е наличието на HPV вируса. Ние го използваме като предиктивен маркер. Тоест, наличието на вируса показва, че пациентът има по-голяма вероятност да бъде излекуван, защото тези тумори са по-лечими. С това се свързва наличието на млади пациенти в тази област. Заразяването става по орален механизъм. Има и генетични фактори, но те са много рядко и не са изследвани все още, като при други вид тумори. Все пак, това са сравнително редки тумори на фона на рака на гърдата, на белия дроб, на дебелото черво.

– И точно по тази причина – защото са по-рядко срещани и не знаем много за тях, обяснете ни на кои тревожни симптоми трябва да обърнем внимание?

– Туморите на главата и шията са една разнородна група. Те обхващат фариангиалната зона, тоест, назофарингса – зоната зад носа, там, където се намира третата сливица, орофаринкса или зоната, където са сливиците, дъгите, задната трета на езика и долната част, където е гълтача. Отделно от тях, зоната на максиларните синуси и пода на устната кухина – там, където е предната трета на езика, съзъбието, гингивата. В тези зони навсякъде може да се прояви злокачествено заболяване. Въпреки, че тези места са достъпни за оглед, много често пациентите идват при нас в трети-четвърти стадий, поради една или друга причина – нисък социален статус, злоупотреба с алкохол и цигари. Голяма част от тези пациенти са и алкохолици, но не всички, разбира се. А, симптомите при тези заболявания са сравнително ранни. Тоест, появява се някаква раничка или туморче в съответната зона, на която, обикновено, хората не обръщат никакво внимание. Може да се появи болка при туморите на гърлото и на ларинкса, да има спадане на гласа доста дълго време, което не се повлиява от някакво допълнително лечение, може да има кръвохрак. Симптомите, всъщност, могат да бъдат най-различни. Тези тумори, обаче, са бързо делящи се и много агресивни като растеж. Затова съветвам моите пациенти задължително да се консултират със специалист УНГ или лицево-челюстен хирург. И, ако при прилагане на консервативно лечение, например, антибиотична терапия, не отмине за седмица-две, тогава да отидат при онкоспециалист, който се занимава с този вид тумори.

– Трудно ли се диагностицират туморите на главата и шията?

– Откриването на тези тумори е сравнително лесно – оглежда се назофаринкса и ларинкса при преглед. Тоест, те са много достъпни, но за лекарите, които имат опит и знаят какво търсят и как изглеждат, съответното. Изключение правят туморите на максиларните и околоносните синуси, защото се развиват в една кухина, която е скрита. И много късно дават симптоми. Въпросът е пациентът, при появата им да потърси компетентна помощ.

– Как възникват тези тумори? Първични или вторични са?

– Те са първични. Има много теории, ние все още не знаем как възниква ракът. Туморите на глава и шия са епителни. Променя се органа или самата лигавица, когато са подложени, например, на дългогодишна злоупотреба с цигари и алкохол и се появяват туморите на главата и шията. Тъй като тези анатомични зони са едни от най-богатите на лимфни съдове област, много бързо дават метастази локално, в областта на шията. Само в ранните стадии – първи и втори, не се откриват метастази по хода на лимфните съдове. Първичната им изява е подутина на шията, която вече говори за метастазиране на заболяването. Това, понякога е един от първите симптоми, по които ние, като лекари, се ориентираме къде да търсим тумора, в коя зона, какво образно изследване да направим на пациента, за да докажем къде се намира първичното образувание.

– Какви са възможностите на съвременната медицина в лечението на туморите на главата и на шията?

– При туморите имаме оперативно лечение, лъчетерапия и лекарствено лечение. Хирургията е възможна при някои видове тумори – не при всички и в определени клинични стадии. В ранните стадии – първи и втори, пациентът може да бъде опериран, но може да проведе и самостоятелна лъчетерапия. Резултатите са едни и същи – тоест, преживаемостта. В трети и четвърти стадий, каквито са над 70% от пациентите, които лекуваме, за съжаление, там подходът е съвсем друг. Комбинираме лъчелечение с химиотерапия. Това е едно продължително лечение – между шест и седем седмици, което се понася трудно от пациента, защото е свързано и с много тежки локални реакции – възпаление на лигавицата, на кожата, голям оток. Може да се прилага по различни схеми – химиотерапията да е веднъж седмично, през три седмици, при което резултатите са едни и същи. Тоест, водят до еднакво излекуване на пациента. Когато говорим за тумори в трети и четвърти клиничен стадий, имам предвид локално авансирали тумори, тоест тези, които се намират в областта на главата и шията и не са напуснали тази зона. При някои процеси, при някои тумори, обаче, след провеждане на лъче- и химиотерапия, продължаваме с т.нар. профилактична химиотерапия. Правим допълнително още четири-шест курса, като по този начин подобряваме контрола на заболяването и предотвратяваме появата на туморите в други, далечни органи. Тоест, метастазирането им.

А ларингиалният карцином е един от малкото, който може да оперираме и в четвърти стадий – да отстраним ларинкса. Но, това е свързано със загуба на качеството на живот. А ние много държим нашите пациенти, живеейки с това заболяване, бивайки излекувани, да имат добро качество на живот. А не това лечение да породи в тях много тежки локални реакции и те да не се чувстват пълноценни.

– Има ли нови лекарства в медикаментозното лечение, които са с по-добър ефект по отношение на терапията при пациенти с тумори на главата и шията?

– През последните четири-пет години се появиха нови лекарства. Ние наричаме това лечение имунотерапия. Появиха се медикаменти, които могат да стимулират имунитета така, че той сам да се пребори с туморите. Но, все още много неща са в клинични проучвания. Тези лекарства се въведоха първо при рака на белия дроб, на пикочния мехур и се оказа, че са много добри. В момента се правят проучвания за прилагането им в областта на главата и шията, при локално авансиралите тумори. Отделно, Здравната каса заплаща лечението при пациенти, които са с метастатична болест. Тоест, заболяването е отишло в белия дроб, в костите, в черния дроб. Така че, тези пациенти, които прогресират след лечение, тоест, метастазират, имат една много иновативна опция, която дава засега изключително добри резултати. И това е имунотерапията.

– Какво по-точно представлява имунотерапията?

– За да се появи тумор, това означава, че има някакъв проблем в имунната система – тя не ги разпознава и затова се развиват. Тези лекарства, най-грубо казано, премахват причината, поради която нашата имунна система не разпознава туморните клетки. Представете си един ключ и една ключалка. Имунотерапията е ключът, който отключва ключалката, за да може да се реактивира нашият имунитет и да се пребори допълнително с туморните клетки. Но, тези механизми са хиляди. Ако ние сме намери лекарство за един път, по който отключваме имунитета, има още хиляди пътища, които все още не познаваме добре. Имунотерапията, например, действа година-две – до прогресията на заболяването, тоест, докато се появи нова метастаза или нова находка. Това означава, че има още много механизми, които ние, за съжаление, не познаваме и затова и не може да се създадат такива медикаменти.

– Но, да се върнем към лъчетерапията, тъй като това е един от основните методи за лечение на туморите на главата и шията. Как съвременната апаратура промени този вид лечение?

– В България, през последните пет-шест години се обнови цялата специалност като апаратура. Работим със съвременни линейни ускорители, които са изключително скъпи, модерни, прецизни – лъчелечението вече не е като преди 10 години. Тоест, новата апаратура ни позволява, първо, да лекуваме пациентите по-качествено – тоест, да ги излекуваме и второ – те намаляват токсичността от лечението – страничните реакции. В нашата болница разполагаме с двата най-модерни апарата в България към момента. И това много ни помага да лекуваме по-ефективно и качествено пациентите си. Нашата специалност е високотехнологична.

– Това е важна информация, защото през последните години много пациенти отказват да се подложат на лъчетерапия, именно поради тежките й странични ефекти…

– В голяма степен проблемът да се отказват тези пациенти от лъчетерапия е липсата на комуникация с лекаря, с лъчетерапевта. Лекарят трябва да обясни какво ще се случи с този пациент. Първо да му каже какъв тумор има, какви рискове крие болестта, да му обясни, че става дума за едно доста тежко и сложно лечение, което продължава шест-седем седмици, при което допълнително ще се назначи и лекарствено лечение, което също има странични реакции. Но, целта е да бъде излекуван тумора. Оставен без лечение, той е много агресивен – пациентът ще загине буквално за месеци. И голяма част от хората не могат да приемат тези тежки странични реакции от лечението. А възстановяването от лъчетерапия е не по-малко от шест месеца. Това е един дълъг период, но пациентът трябва да има информация по отношение на това какво и как ще се случи. Освен това, постоянно трябва да е под наблюдение, за да може, ако има симптом, той да бъде овладян от лъчетерапевта.

– Онкологията е по-специална област, където, освен професионализма, много важно е и умението да разговаряте с пациента.

– Да, това е много важна част от нашата специалност. И в отделението ни държим изключително много на това. Защото при нас често идват пациенти, които споделят, че никой досега нищо не им е обяснил както за заболяването им, така и за лечението. А задължително трябва да се разговаря на достъпен български език и да се обясни на болния какво и как ще се случи. Мисля, че всеки един лекар може да намери и време и подходящо място да разговаря с пациента, за да е спокоен. Когато пациентът е наясно с това, което се случва, той е се подлага на терапия и съдейства активно.

– Този вид тумори оставят много сериозни деформации и увреждания. В някои случаи водят и до обезобразяване на лицето. Могат ли да се възстановят тези тежки последствия?

– Да, има възстановителна хирургия, но, за съжаление, специалистите са малко, които прилагат рекоструктивна хирургия. Тоест, при резекция на част от мандибулата, на долната и горната челюст при дефекти, когато са отстранени големи тумори или които сме облъчвали, да се направи пластично възстановяване. Това е перфектният начин за един човек с такъв тумор, при такава агресивна операция и лъчетерапия, да се почувства отново нормален и социален. А най-хубавото е, че пациентите имат достъп до това лечение. За разлика от САЩ, например. Да, те имат страхотна хирургия, но само 30% от населението може да си я позволи, защото е много скъпа. За България мога да кажа най-отговорно, че нашите пациенти имат достъпност до лечение. В един ден може да отидат поне при трима лекари. Докато в държави като Англия, САЩ и Канада, ако човек има здравословен проблем и трябва да отиде при УНГ специалист, му записват час след три-пет-шест месеца… И хората си мълчат, приемат го за нещо съвсем нормално. Българският пациент има достъп до висококачествена медицина, поне в онкологията.

– Цялото това лечение, за което досега говорихме при туморите на главата и шията, покрива ли се от НЗОК?

– При нас в лъчелечението, в лекарствената терапия, химиотерапията и в хирургията всичко е безплатно за пациента – лекува се изцяло по Здравна каса. Дори тези пациенти са освободени от държавни такси при постъпване в болница.

– Може ли да споделите кой е бил най-младият ви пациент с такова тежко увреждане при тумор на главата и шията?

– Най-младият ми пациент беше едно 14-годишно момче от Бургас и това беше в далечната 2007 г. Работил съм преди това 23 г в ИСУЛ, гр. София. А от 25 г се занимавам с тумори на главата и шията. В болницата беше създаден първия онкокомитет за лечение на такива заболявания. Тоест, ние доброволно проследявахме всички болни Затова казвам, че ушните клиники в ИСУЛ са водещите в страната. А това момченце никога няма да го забравя. Беше с много напреднал тумор на назофаринкса. Лекувахме го, но в хода на заболяването направи далечни метастази в костите и черния дроб. И мисля, че живя след това само две години детенцето… Изходът беше фатален.

– А ранното откриване на кои от тези тумори се отличава с много добра прогноза и на практика – с пълно излекуване или ремисия?

– Всички тумори, открити в първи и втори стадий могат да бъдат излекувани напълно, на 100%, независимо дали са в областта на назофаринкса, на хипофаринкса, на устната кухина. Това е най-важното. Затова всеки човек, самонаблюдавайки се, при най-малкият сигнал, най-малкото нещо, което го безпокои като симптом, трябва да отиде на специалист и да се прегледа. Има достъп, има специалисти… Това е начинът да открием ранно заболяването. За съжаление, превенция няма. Не е като, например, при рака на гърдата, където жените си правят ехо-мамография и на определен период ходят на гинекологични прегледи. Превенцията тук е в начина на живот и самонаблюдението. Може сами да се погрижим за здравето си и да открием рано едно заболяване, което не бива да ни плаши, ако е в ранен стадий. То може да бъде излекувано напълно, дали с операция, с лъчелечение, с лекарствено лечение…

А в България, за съжаление, над 70% от туморите на глава и шия са трети и четвърти стадий, което е трагично. И това не е проблем на системата, това е проблем на самите пациенти.

– А отрива ли се връзка между храненето и туморите на главата и шията?

– Туморите, както ние обичаме да казваме, се хранят с всичко. Те не са на диета. Тоест, храната няма чак такова отношение към тези заболявания. Да, има теории, които казват, примерно, че при хора, които използват повече пикантни храни, рискът е по-голям. Но, не е намерена такава пряка връзка с храната. Най-големият враг в тези случаи са цигарите и алкохолът.

Милена ВАСИЛЕВА