img-20221005-153828

Ученици от СУ „Нешо Бончев“ посетиха „Уни Хоспитал“

Учениците се запознаха отблизо с дейността на три структури в лечебното заведение.

22 единайсетокласници от СУ „Нешо Бончев“ посетиха МБАЛ „Уни Хоспитал“ като част от активностите си по проекта „Учи, за да можеш“. Учениците, ръководени от учителите Иванка Талева и Мариела Варадинова учат в паралелка с профил на засилено изучаване на природни науки.

Тийнейджърите бяха приветствани от проф. д-р Мария Панчовска, директор „Качество на медицинската дейност и акредитационни системи“, която им пожела, след като завършат образованието си, да се върнат в „Уни Хоспитал“ като стажанти и специализанти в различни медицински специалности.

Учениците се запознаха отблизо с дейността на три структури в лечебното заведение. Дейността на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина представи началникът му д-р Венцислав Найденов. Младите хора бяха впечатлени от възможностите на електролечението, като част от тях станаха за минути „пациенти“. Д-р Кирил Петров от Клинична лаборатория представи най-съвременните диагностични методи за изследване на химичния и клетъчен състав на човешкия организъм в норма и патология.

С видовете изследвания в Отделението по образна диагностика учениците запозна медицинският физик Николай Финджиков. Специалистът представи диагностичните възможности на компютърния томограф, рентгена, мамографа и Ядрено-магнитния резонанс. В Клинична лабораторията и Отделението по образна диагностика част от показаните процеси на изследване бяха извършени от лаборанти, завършили средното си образование в СУ „Нешо Бончев“.

Проф. Панчовска подчерта, че болницата в Панагюрище ще продължи да бъде част от процеса на професионално ориентиране, в който активно участват ученици и учители от СУ „Нешо Бончев“, както и надежден партньор в бъдещата реализация на младите хора в медицината и различните медицински специалности.