В МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършва скрининг на сънна апнея

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ се извършва скрининг на сънна апнея

Скринингът на сънна апнея в „Уни Хоспитал“ се извършва на лежащо болни пациенти, както и срещу заплащане

Скрининг на синдрома на обструктивната сънна апнея (СОСА) се извършва в отделението по вътрешни болести на МБАЛ „Уни Хоспитал“ от лекар пулмолог. Изследването се извършва като по време на сън се записват редица показатели – дишане, гръдни усилия, хъркане, сатурация, пулс.

Сънната апнея е част от голяма група заболявания, които са свързани с нарушенията на съня. Най-често срещаната форма на болестта е обструктивният тип, характеризиращ се с чести спирания на дишането по време на сън, заради отпускане на мускулите в задната част на гърлото и последвано от блокиране на дихателните пътища. Нарушава се и нормалният сън на пациентите, намалява кислородната сатурация, наблюдава се изразена сънливост през деня, отпадналост и липса на енергия. Намаленото насищане на кръвта с кислород довежда до някои сериозни усложнения и придружаващи заболявания – на сърдечно-съдовата, нервна и ендокринна система.

При необходимост от допълнителни разширени изследвания, пациентите се насочват за консултация към проф. Коста Костов – национален консултант по белодробни болести към Здравната каса и консултант към „Уни Хоспитал“.

Скринингът на сънна апнея в „Уни Хоспитал“ се извършва на лежащо болни пациенти, както и срещу заплащане.

Повече информация на тел: 0357/88 581