Белодробен емфизем

Белодробният емфизем е хронично заболяване, което засяга милиони хора по света. Но какво точно представлява това състояние, какви са неговите симптоми и как можем да го предотвратим и лекуваме?

Емфиземът и неговата същност

Белодробният емфизем е основен здравен проблем със значителни последици за качеството на живот. Но каква е действителната природа на това заболяване?

Това е сериозно заболяване на белите дробове, характеризиращо се с патологично разширяване на въздушното пространство, дистално от терминалните бронхиоли, придружено от деструкция на алвеоларните прегради. Различават се първичен (идиопатичен) емфизем, развиващ се без предшестващо респираторно заболяване и вторичен (обструктивен) – възникващ най-често като усложнение на хроничен бронхит. Белодробният емфизем се среща в две основни форми – генерализирана, засягаща двата бели дроба, и ограничена форма.

Емфиземът не е само медицински термин или диагноза – той е състояние, което променя живота на хората, принуждавайки ги да се адаптират към нова реалност, в която дори обикновените дейности, като ходене до магазина или игра с внуците може да са предизвикателство.

Въпреки че белодробният емфизем е прогресивно заболяване, е важно да се знае, че правилното лечение и подход могат значително да подобрят качеството на живот на хората, които страдат от този проблем.

Защо се появява?

Съществуват две групи фактори, провокиращи развитието на белодробния емфизем. Първата група включва фактори, нарушаващи еластичността и здравината на структурните елементи на дробовете: нарушена микроциркулация, въздействие на газообразни вещества, цигарен дим, прах във въздуха и др. Тези фактори могат да доведат до развитие на първичен, винаги генерализиран белодробен емфизем.

Втората група фактори повишават налягането в белите дробове и довеждат до прекомерно разширяване на алвеолите, алвеоларните канали и респираторните бронхиоли. Най-сериозният фактор от тази група е обструкцията на дихателните пътища, възникваща при хроничен обструктивен бронхит. Това заболяване е основна причина за развитие на вторичен или обструктивен белодробен емфизем.

В основата на белодробния емфизем често стои дългогодишното вдишване на вредни вещества. Най-често причината е:

 • тютюнопушенето – дългогодишното пушене на цигари е основният фактор за развитието на емфизема;
 • замърсяване на въздуха – продължителното излагане на вредни емисии, автомобилни газове и други замърсители, също може да допринесе за развитието на болестта;
 • работа в определени промишлени среди – хората, които имат контакт с химически вещества или прах на работното си място, също могат да бъдат изложени на риск.

Как да разпознаем симптомите?

Белодробният емфизем възпрепятства дихателната функция на организма. Понякога симптомите са трудни за разпознаване в ранните стадии на заболяването, но познаването им е ключово за своевременната диагностика и лечение. Ето някои от основните симптоми, които са свързани с белодробния емфизем:

 • чувство на задух и недостиг на въздух – на първо място се появява при физическа активност, но с напредването на заболяването може да стане забележим и при покой. Това се дължи на намалената способност на белите дробове да обменят кислород и въглероден диоксид;
 • свирене и хриптене при дишане – тези звуци се появяват в резултат на затруднено преминаване на въздуха през дихателните пътища;
 • усещане за дискомфорт или болка в гърдите – засегнатите области на белите дробове може да причинят дискомфорт или дори болка, особено при дълбоко дишане или кашляне;
 • разширение на гръдния кош – главно в преднозадния диаметър;
 • честа умора дори и при минимално усилие – поради затруднения кислороден обмен, пациентите често се чувстват уморени;
 • цианоза (синкав цвят по устните и ноктите) – поради недостиг на кислород, кожата и устните може да придобият син оттенък, особено при физическо усилие;
 • дихателна и сърдечна недостатъчност – в по-напреднал стадий на белодробен емфизем настъпва прогресираща дихателна и сърдечна недостатъчност;
 • пневмония и плеврофиброза – често усложнение на болестта;
 • намален апетит и загуба на тегло – при напреднал стадий, дихателната функция може да се затрудни дотам, че изразходваната енергия да доведе до загуба на апетит и тегло.

Разбира се, индивидуалните симптоми и тяхната интензивност може да са различни при всички хора. В случай че забележите някой от горепосочените симптоми, е препоръчително да потърсите медицинска помощ за точна диагностика и надзор.

Как да се предпазим?

Предотвратяването на белодробния емфизем изисква някои прости стъпки. Най-важното се състои в избягване на вредните фактори на околната среда, особено тютюнопушене и вдишване на замърсен въздух и токсични газове.

Кога е време да потърсим помощ?

Ако забележите постоянна кашлица, затруднено дишане или честа умора, е препоръчително да потърсите медицинска помощ. Навременното откриване на болестта може да помогне за успешното лечение на емфизема.

Диагностични методи

Диагностицирането става след преглед и снемането на анамнеза. Използват се познатите образни диагностики – компютърна томография и рентгенова снимка. Прави се и специален тест, т. нар. функционално изследване на белия дроб, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове за процесите на вдишване и издишване, и количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл.

Какви са възможностите за лечение?

Докато белодробният емфизем не може да бъде излекуван напълно, някои методи за лечение може да помогнат за овладяване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Това са инхалатори, лекарства, кислородна терапия и в някои случаи – операция – белодробна трансплантация. Всичко останало е помощно лечение с цел забавяне на процесите и успокояване на различните проявления. Лекуването е насочено освен към самия емфизем, така и към страничните прояви, като бронхити, астми и сърдечна недостатъчност. От значение за удължаване живота на болните е спазване на хранителен режим и здравословни навици, както и ранно откриване и бързо започване на лечебен курс.

В Уни Хоспитал сме ангажирани с осигуряване на най-висококачествената грижа за пациентите с белодробен емфизем. Нашите специалисти са на ваше разположение, за да ви предоставят необходимата информация, диагностични услуги и индивидуални планове за лечение.