Бронхит

Бронхитът е едно от най-често срещаните белодробни заболявания, което може да засегне хора от всяка възраст. То се характеризира с възпаление на лигавицата на бронхите. Бронхиалото дърво е систеа от разклоняващи се тръбовидни органи – трахея, бропхи и бронхиоли, през които в процеса на дишане преминава въздушния поток. Възпалението на лигавицата на бронхите води до подуването и удебеляването им, което стеснява въздушните пътиша в белите дробове, а това води до недостиг на въздух, затруднено дишане, кашлица, и други симптоми.

Какви видове бронхит има и по какво се различават?

Бронхитът може да бъде остър или хроничен, като всяка форма има своите особености. Различаването на симптомите и причините за появата и на двата вида, може да помогне за диагностичния процес, както и за предпазване и правилно лечение на заболяването.

Остър бронхит

Острият бронхит е възпаление на бронхите, обикновено причинено от вирусна или бактериална инфекция, което се проявява за кратък период от време. Симптомите обикновено се появяват бързо, като основните са кашлица (често с ексудат), задух, болка в гърдите, умора и повишена температура. Острият бронхит отминава за сравнитлно кратко време, от няколко дни до няколко седмици, но оставен без лечение или поради външни фактори като тютюнопушене може да премине в хроничен.

 

Най-честата причина за остър бронхит е вирусната инфекция, например по време на грипна епидемия и повишена заболеваемост от сезонните респираторни инфекции. Различните вируси, от рода на риновируси, коронавируси и аденовируси, които обикновено причиняват настинки и грип, също са чести причинители на този тип. По-рядко това заболяване се дължи на бактериална инфекция.

Хроничен бронхит

Хроничният тип, от друга страна, е продължително възпалително състояние на бронхите. То се характеризира с продължителна кашлица, характеризираща се с отделяне на храчки за три месеца в две последователни години, като са изключени други причини и заболявания за хроничната кашлица. Хроничният бронхит се разделя на две основни форми в зависимост от особеностите в протичането – обструктивен и необструктивен.

Най-честата причина за хроничен бронхит е тютюнопушенето. Пушачите вдишват вредни химикали, които дразнят и възпаляват бронхите, и водят до поява на постоянни симптоми. Хората, които често страдат от респираторни инфекции, са подложени на повишен риск от развитие на хроничен бронхит. Замърсеният въздух в градска среда също често води до различни усложнения и може да причини хроничен бронхит, който да изисква продължителна и по-агресивна терапия в сравнение с острия бронхит.

Познаването на разликата между острия и хроничния бронхит е от ключово значение за правилното диагностициране и лечение на това заболяване. Независимо от вида на бронхите, ако симптомите продължават или се влошават, е важно да се консултирате с лекар.

Каква е симптоматиката?

Бронхитът, независимо дали е остър, или хроничен, има характерни симптоми, които лесно можете да разпознаете. Разбира се, интензивността, продължителността и проявата на тези симптоми може да е различна при всеки човек. Ето кои са често срещаните симптоми:

  • неспецифични симптоми – много често бронхитът започва с тях, а именно общо неразположение, отпадналост, главоболие, умерено повишена температура, хрема, кихане и мускулно-ставни болки;
  • кашлица – това е особено изразен симптом – главно суха, дразнеща кашлица с оскъдно количество жилав секрет, чийто цвят може да бъде зеленикав, жълтеникав или безцветен;
  • секрети от белите дробове – секретът е с различен цвят и вискозитет и понякога съдържа кръв;
  • дискомфорт или болка в гърдите – възпалените бронхи може да причинят усещане за натиск или болка в областта на гръдния кош;
  • свирене или хриптене при дишане – този симптом се получава в резултат на стесняване на дихателните пътища;
  • затруднено дишане – по-силно изразено при физическа активност или промяна в околната среда;
  • висока температура – възможно е и повишение на температурата, особено ако болестта е причинена от инфекция или има налице усложнение на състоянието.

Има и други симптоми, които се наблюдават при бронхита, но те се различават в зависимост от индивидуалните особености на всеки пациент и причината за заболяването. Ако забележите един или повече от горепосочените симптоми, е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

Какви предпазни мерки можем да предприемем?

Необходимо е да вземете някои конкретни мерки за предотвратяване на бронхита. Най-важното е да избягвате контакт с лица, които са заразени с респираторни вируси. Активното и пасивното пушене също не е препоръчително. Редовното миене на ръцете също помага за предотвратяване на инфекцията особено през есенно-зимния период, когато е налице повишената заболеваемост.

Кога да потърсим медицинска помощ?

Ако имате кашлица, която продължава повече от три седмици, висока температура или затруднено дишане, е препоръчително да потърсите медицинска помощ. Ранната диагностика и лечение може да предотвратят риска от възникване на усложнения, да намалят хоспитализацията и да подобрят качеството на живот.

Как се диагностицира бронхита?

При подозрение за бронхит, лекарят обикновено извършва комплексен и целенасочен преглед, при който преслушва гърдите ви, следи дишането и провежда нужните изследвания. Освен това може да ви назначи допълнителни изследвания, като рентгенова снимка на гръдния кош, бронхоскопия и спирометрия за измерване на белодробната функция.

Какви са терапевтичните подходи за справяне с бронхита?

Терапевтичният подход при пациентите с установен броних се определя от различни фактори – вид на бронхита, тежест и особености на болестният процес, рискове от възникване на усложнения, възраст на пациента.

При острият бронхит основно се назначават симптоматични лекарства като антипиретици, противовъзпалителни заболявания, лекарства за лечение на кашлицата, а ако бронхитът е причинен от бактериална инфекция може да бъде включена и антибиотична терапия.

При хроничният бронхит се използват също лекарства, които водят до симптоматично облекчение, но се налага и включването на бронходилататори, муколитици, ако кашлицата е с изявена експекторация, кортикостероиди.

В Уни Хоспитал разполагаме с модерна апаратура и висококвалифицирани специалисти за диагностика и лечение на бронхит. Ние сме тук, за да ви помогнем да дишате по-лесно и да живеете пълноценен живот.