Диспепсия

Диспепсията е състояние на нарушено храносмилане, придружено с неприятните симптоми на подуване, повишено образуване на газове, дискомфорт или болка в горната част на корема или стомаха, с което много хора са се сблъсквали в един или друг момент от живота си. В този материал ще разгледаме какво представлява тя, какви са причините и симптомите за появата ѝ, както и как можем да се защитим от нея.

Много хора асоциират диспепсията с дискомфорт или болка в горната част на корема. Ето затова тя често се бърка с обикновено преяждане или стрес. Въпреки че медицинските постижения по отношение на диагностиката и лечението на диспепсията са напреднали значително, правилната информация и своевременното консултиране със специалист, са от съществено значение.

Какво представлява диспепсията и какви са причините за нея?

Диспепсията, или стомашното неразположение, както често се нарича, е комплекс от симптоми, които включват лошо храносмилане, подуване, газове, чувство на тежест след хранене, бързо засищане и болка или парене в горната част на корема.

Някои от основните причини за диспепсия са болестите на храносмилателната система, като гастрит, язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Други фактори, които също може да доведат до развитие на диспепсия, са приемът на определени лекарства, тютюнопушенето, грешки в хранителния режим, прекомерната употреба на алкохол и хроничният стрес.

Как да предположим, че имаме диспепсия?

Симптомите на диспепсията са подобни на тези на много други заболявания и затова е трудно да се конкретизират. Въпреки това някои от тях са често срещани при пациенти с подобни неразположения. Ето кои са те:

 • тежест след хранене – усещането за тежест в стомаха, дори и след прием на малко количество храна, е знак за проблем с храносмилането;
 • стомашен дискомфорт – пареща болка в стомаха, подуване на корема, оригване, киселини, гадене с или без повръщане;
 • бързо засищане – липсата на апетит и чувството на ситост още след първите хапки, са друг характерен симптом;
 • газове в стомаха – те може да предизвикат чувство на подуване и дискомфорт;
 • други прояви – намаляване на теглото, дефицит на важни витамини и минерали, промени в изхожданията.

Ако симптомите на този вид неразположение продължават повече от две седмици трябва да потърсите медицинска помощ. Консултацията с лекар е наложителна и при внезапно отслабване или поява на силни болки в корема.

Какви стъпки за превенция да предприемем?

За да предотвратите или облекчите симптомите на диспепсия, е важно да следвате тези няколко препоръки за промяна в начина на живот, които ще подпомогнат функцията на стомаха и ще намалят риска от поява на дискомфорт:

 • здравословна диета – консумирайте храни, които са богати на фибри, и ограничете тези, които имат високо съдържание на мазнини и захари. Избягвайте цитрусовите плодове, пикантните храни, както и други подправки, които може да раздразнят стомашната лигавица;
 • редовно хранене – приемът на малки порции храна през кратки интервали може да предотврати претоварването на стомаха и да облекчи симптомите;
 • ограничаване на алкохол и кафе – прекомерната консумация на тези напитки повишава киселинността в стомаха и засилва симптомите на диспепсия;
 • пробиотици и храносмителни ензими – приемът им може да облекчи симптомите и да подобри храносмилането;
 • избягване на стрес – практикуването на различни техники за релаксация, като йога, медитация или дихателни упражнения, може да подобри цялостното състояние на пациентите с това заболяване.

Диагностика и изследвания

Диспепсията не е животозастрашаващо състояниер но може да доведе до силен дискомфорт и да влоши качеството на живот. В зависимост от клиничната картина, лекарят може да предложи следните диагностични методи:

 • анамнеза и физикални находки – понякога те са слабо информативни поради липсата на специфични белези на болестта и идентичното протичане с много други заболявания;
 • лабораторна диагностика – тази базова диагностична процедура може да помогне на лекарите да изключат наличието на по-тежко заболяване и развили се усложнения, да проверят за инфекции, възпаления или други промени в кръвните стойности, които може да сигнализират за проблеми с храносмилателната система;
 • микробиологична диагностика – микробиологичните изследвания са с голямо значение при откриването на налична инфекция с хеликобактер пилори, при която се назначава антибиотична терапия;
 • горна гастроинтестинална ендоскопия – това е образен метод, при който тънък, гъвкав инструмент с камера на върха се вкарва през устата на пациента, за да се изследва вътрешната повърхност на стомаха и дванадесетопръстника. При тази процедура се прави подробен преглед на лигавицата на стомаха за възможни възпаления, язви или други аномалии. Липсата на характерни изменения по лигавицата изключва наличието на по-сериозни усложнения;
 • ултразвук на коремни органи – при това изследване се използват звукови вълни, за да се получат изображения на вътрешните органи. Ултразвукът помага на лекарите да наблюдават органите в коремната кухина, като стомаха, жлъчката и панкреаса. Това изследване е особено полезно за определяне на наличието или липсата на камъни в жлъчката или тумори, които може да предизвикат симптоми, подобни на лошо храносмилане.

Методи за лечение

Лечението зависи от причината за диспепсията, но най-често се налага комбинация от лечебни средства (антиацидни лекарства или такива контролиращи килеността), включване на пробиотици и храносмилателни ензими, които да подобрят храносмилането и промяна в начина на живот. Когато се ограничат въздействията на рисковите фактори, рискът от усложнения се намалява.

В Уни Хоспитал сме загрижени за здравето на всеки наш пациент. Висококвалифицираният екип и модерните диагностични средства, с които работим, ни дават възможност да ви предоставим най-добрата медицинска грижа. Не позволявайте на заболяванията да ви притискат – обръщайте се към нас с доверие!