Колит

Колитът е възпалително заболяване, поразяващо лигавицата на дебелото черво. Когато във възпалителния процес е ангажирано и тънкото черво, се говори за ентероколит. То може да предизвика болка, оток и дискомфорт, като често се бърка със Синдром на раздразненото черво.

Какво представлява колитът?

Колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво като в повечето случаи се появява вследствие на други заболявания на храносмилателната система – гастрит, язви или след продължително антибиотично лечение. Той може да бъде остър или хроничен. Продължителността на първия обикновено е до шест седмици и може да засегне както възрастни, така и деца. Основното му лечение включва преминаване към по-щадящ диетичен режим, като се препоръчват по-течни храни като каши и пюрета.

При хроничния продължителността е повече от шест седмици. Разделя се на две основни категории – възпалително заболяване на червата и неспецифичен колит. Последната диагноза се използва за хроничен тип, който не отговаря на диагностичните критерии за първата категория. Хроничният се лекува посредством стриктно спазване на диетичен режим, прием на болкоуспокояващи, спазмолитици и антибактериални средства, като антибиотици.

Какво предизвиква това състояние?

Колитът може да бъде причинен от различни фактори. Но кои са основните от тях?

Неправилен хранителен режим

Голяма „заслуга“ за колита има и храната, която се приема. Пикантни храни, газирани и алкохолни напитки, кафе, млечни продукти са само част от нещата, които трябва да бъдат изключени от дневната ви диета.

Хранителни алергии

Непоносимостта на организма към някои храни може да причини възпаление на дебелото черво.

Различни инфекциозни агенти и вируси

Някои бактериални, вирусни или паразитни инфекции може да предизвикат колит. Такива са Salmonella, Shigella и Campylobacter.

Лекарства

Някои лекарства, като антибиотици и кортикостероиди, при продължителен прием, може да предизвикат колит като страничен ефект.

Генетична компонента

Ключов рисков фактор е семейната история на болния.

Някои видове рак на дебелото черво

Те също може да причинят възпаление на лигавицата на дебелото черво.

Симптоми

Симптомите при двата вида се различават. Ето в какво се изразяват спрямо това:

 1. Остър колит

Характеризира се с остро начало, силни болки и спазми в дебелото черво, чести позиви за дефекация и диария. Изхожданията често са течни и могат да съдържат слуз или кръв. При много пациенти температурата може да се повишава до 38 градуса и се появява сърцебиене.

 1. Хроничен колит

Оплакванията при него са коликообразна коремна болка, която често се усилва преди дефекация, подуване, тежест в корема, газове и редуване на диария със запек.

Имайте предвид, че при всеки човек честотата и интензивността на симптомите може да варират.

Какви превантивни мерки е подходящо да се вземат?

Ето някои съвети за превенция срещу колит:

 • здравословно хранене – ограничете приема на червено месо, наситени мазнини и преработени храни. Избягвайте и храни, които причиняват възпаление, като млечни продукти, пържено, мазно и такива с високо съдържание на захар. Увеличете консумацията на плодове, зеленчуци, приготвени чрез пара или варене и пълнозърнести храни и пийте много течности;
 • ограничаване на кофеина, газираното, бобени култури, храни, богати на фибри, семена – всички те са допълнителен външен дразнител за лигавицата на дебелото черво;
 • ограничаване на алкохола и тютюнопушенето – ограничете или изцяло изключете тези вредни навици;
 • редовни медицински прегледи – подлагайте се регулярно на профилактични прегледи.
 • повишена и редовна физическа активност – намалява се стреса, подобрява се съня и се стимулира чревната перисталтика;
 • прием на пробиотици – колкото по-богата е нашата чревна микрофлора, толкова по-здрави сме и ние.

Важно е всеки индивид да бъде информиран и активен участник в своето здраве, като прилага препоръчаните превантивни мерки и следва съветите на специалистите.

Кога да се посети лекар?

Ако забележите промени в храносмилателния си процес, като чести болки, диария, запек или кръв, трябва да се консултирате с лекар. Също така, ако изпитвате постоянна болка в корема или необяснима загуба на тегло, това също може да е признак за колит.

Изследвания за поставяне на диагноза

Освен физическия преглед за оценка на общия здравословен статус на пациента, се правят и няколко лабораторни изследвания, от които:

 • колоноскопия – изследване, при което през ректума в дебелото черво се въвежда фиброоптичен апарат, чрез който се прави пълен оглед на лигавицата на дебелото черво;
 • лабораторна диагностика – вземат се кръвни изследвания за проверка за инфекция, възпаление или други аномалии;
 • микробиологична диагностика – прави се микробиологично изследване на проба от фецес, за да се установи дали има наличие на някоя от бактериите, причиняващи колит.

Въз основа на получените резултатите, лекарят може да прецени какви действия за лечение е удачно да се предприемат.

Методи за лечение

Лечението зависи от причината, тежестта на състоянието и индивидуалните нужди на пациента. По-долу са посочени основните използвани методи:

 • лекарства – противовъзпалителни лекарства или антибиотици. Тези лекарства обаче може да причинят и някои странични ефекти, като повишено кръвно налягане, умора, наддаване на килограми, нарушение на чревната микрофлора, както и да увеличат риска от инфекции и алергични реакции;
 • включване на пробиотици – пробиотиците са изключително важна част от лечението на колита, тъй като обогатяват нарушената чревна микрофлора с полезни бактерии;
 • хирургия – пристъпва се към нея при тежки форми на заболяването или когато другите методи за лечение не са ефективни;
 • промени в диетата – избягване на храни, които предизвикват симптоми. Някои хора също изпитват облекчение при спазване на диета с ниско съдържание на фибри или диета с безглутенови храни.

Колитът може да бъде предизвикателство за хората, засегнати от него, но може да бъде овладян с правилния подход. В Уни Хоспитал сме ангажирани с предоставянето на висококачествена грижа за пациентите си и разполагаме с експертизата и опита, необходими за диагностика и лечение. Ако имате причина за притеснение, не изчаквайте симптомите да станат по-тежки, а се свържете с нас.