Рак на гърлото

Ракът на гърлото е сериозно и животозастрашаващо заболяване. Въпреки че е по-слабо познато, то може да засегне хора на различна възраст и със различен социален статус. Тъй като гърлото е място, което страда постоянно от възпалителни инфекции, особено в есенно-зимния период, симптомите могат да бъдат класифицирани към тези, характерни за вирусна инфекция и да не бъде обърнато достатъчно внимание на проблема. В тази статия ще научите повече за причините, симптомите и лечението му.

Какво представлява ракът на гърлото?

Това е тип злокачествен тумор, който се развива в клетките на гърлото или на близките му структури. Той може да засегне различни части на гърлото, включително гласните връзки, ларинкса или дори корена на езика.

В ранните си стадии, ракът на гърлото може да няма ясно изразени симптоми, което затруднява ранната диагностика. С напредване на заболяването обаче, може да възникнат различни симптоми, като болка в гърлото, затруднено преглъщане, промени в гласа или наличието на твърди образувания по врата.

Рискът от развитие на тази болест се увеличава от фактори, като пушене, употреба на алкохол, инфекции с определени типове човешки папиломни вируси (HPV) и други.

От какво се причинява?

Ракът на гърлото е сложно заболяване и причината за неговата поява може да се дължи на комбинация от генетични и поведенчески фактори, както и на влиянието на околната среда. Някои от основните рискови фактори включват:

 • тютюнопушене – никотинът и другите химикали, съдържащи се в тютюневите изделия, допринасят за увреждането на клетките в гърлото, което може да доведе до развитието на рак;
 • алкохол – прекомерната употреба на алкохол, особено в комбинация с тютюнопушене, засилва риска от рак на гърлото, тъй като алкохолът е цитотоксичен и при излагането на клетките на действието му за дълъг период от време, те мутират;
 • инфекция с човешки папиломен вирус – някои подтипове на HPV са свързани с развитието на рак в областта на гърлото;
 • лош зъбен статус – зъбите с неправилна форма, недобре направените протези причиняват хронична травма на езика;
 • вредни химикали или прах – хората, работещи в определени сектори на промишлеността, като дървообработване или текстил, са изложени на продължителен контакт с вредни вещества и при тях рискът от развитие на това заболяване се повишава;
 • генетична предразположеност – в някои случаи, рискът от рак на гърлото се увеличава при хора, които имат роднини в семейството с подобно заболяване.

Как да разпознаем симптомите?

Въпреки че заболяването може да се развие без ясни признаци в ранен етап, за да реагирате навреме, е важно да сте наясно с потенциалните симптоми:

 • промяна в гласа, дрезгав глас или наличие на хрипове – всяка продължителна промяна в гласа, която не е свързана с друго заболяване, трябва да се провери при специалист;
 • трудности при преглъщане – това е характерен симптом, особено ако е съпроводен от болка или усещане за чуждо тяло в гърлото;
 • кашлица – продължителната дразнеща кашлица също може да е знак за проблем или кашлица, придружена с отделяне на кръв;
 • увеличени лимфни възли в областта на врата – възпалените или увеличени лимфни възли, които не се дължат на друго заболяване, трябва да се консултират с лекар;
 • болка в ухото или загуба на слуха – тези симптоми може да се дължат на проблеми с гърлото или евстахиевата тръба.

Как да се предпазим?

Превенцията изисква комбиниране на здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. Ето някои мерки за профилактика, които може да предприемете:

 • ограничаване на употребата на тютюневи изделия и алкохол – тези два фактора са основните причинители за рак на гърлото;
 • поддържане на добра устна хигиена – редовното миене на зъбите и прегледите при зъболекар може да намалят риска от инфекции и други проблеми;
 • редовни медицински прегледи и консултации – ранната диагностика често води до по-добри резултати при лечение;
 • ваксинация срещу HPV – ваксината против човешки папиломен вирус може да ви предпази от някои от най-честите вируси, които причиняват рак на гърлото.

Кога е необходимо да посетим лекар?

Както при повечето заболявания, така и тук ранната диагностика е особено важна. При продължителност на симптомите над две седмици или при засилване на тяхната интензивност, е препоръчително да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Освен това, ако забележите промени в гласа си, като хрипове, които не изчезват след седмица, също е сигнал да посетите специалист.

Как се диагностицира заболяването?

Диагностицирането на този вид рак обикновено включва физически преглед, биопсия и образна диагностика. Лекарят ще прегледа гърлото и околните структури, използвайки специален инструмент, наречен ларингоскоп, за подробно изследване на гърлото и гласните връзки.

Биопсията е ключова процедура, при която се взима малка проба от засегнатата тъкан и се изпраща за анализ в лаборатория. Това е и най-точният метод за потвърждение на диагнозата за рак.

Образната диагностика помага на лекарите да определят размера и разпространението на тумора. Този вид изследвания предоставят информация за това дали ракът е засегнал съседни тъкани или органи, или се е разпространил и в други части на тялото.

С правилната диагностика и лечение, много хора успяват да преодолеят тази болест и да продължат напред. Уни Хоспитал се стреми да предостави най-добрите медицински грижи и подкрепа на пациентите с рак на гърлото. Ако имате притеснения или нужда от консултация, не се колебайте да ни потърсите.