Рак на стомаха

Ракът на стомаха е сериозно заболяване, което засяга стомашната лигавица. Поради липсата на ясни ранни признаци, често се установява в по-напреднал етап. В следващите редове ще разгледаме основните характеристики на заболяването, как да го разпознаем и какви са съвременните подходи към лечението му.

Какво представлява ракът на стомаха?

Ракът на стомаха е свързан с ДНК-мутация в клетките. Образува се, когато клетките на стомашната лигавица започват да се размножават без контрол. Тези клетки формират тумор, който може да проникне в други части на стомаха или да метастазира в други органи. Това е едно от най-честите онкологични заболявания, което изисква специализирана медицинска грижа. В ранните стадии на развитие на стомашния рак рядко се проявяват симптоми, което прави диагностицирането му трудно.

Този вид е едно от най-сериозните онкологични заболявания, което изисква ранна диагностика и адекватно лечение.

Възможни причини за развиване на заболяването

Въпреки че точните причини за развитието на рак на стомаха все още са неясни, има няколко фактора, които се считат за рискови: Такива са:

 • инфекция с бактерията Helicobacter pylori – тази бактерия може да причини възпаление и гастрит, което с времето да доведе до рак на стомаха;
 • тютюнопушене – тютюневият дим съдържа канцерогени, които може да повредят стомашната лигавица. Поради тази причина, пушачите са изложени на по-голям риск от развитие в сравнение с непушачите;
 • генетични фактори – може да бъде и наследствен, затова хората, чиито роднини са имали това заболяване, трябва да са по-внимателни;
 • хронични стомашни заболявания – хората с хронични стомашни заболявания като гастрит, стомашни язви или полипи са предразположени към развитието на рака;
 • неправилно хранене – консумацията на по-солени, пушени или консервирани храни може да увеличи риска от това заболяване.

Здравословният начин на живот и редовните медицински прегледи може да помогнат за предотвратяване на заболяването.

Признаци и симптоми рак на стомаха

В началните етапи на рака често липсват ясни симптоми. С развитието му обаче могат да се появят следните признаци:

 1. болка или дискомфорт в горната част на корема – може да е лека или остра, постоянна или променлива;
 2.  епигастрално парене – чувство на парене в горната част на корема, особено след хранене;
 3. гадене и повръщане – в повечето случаи е след нахранване;
 4. бързо насищане при хранене – усещане за бързо насищане, дори след консумация на малко количество храна;
 5. необяснимо отслабване – бързото и необяснимо отслабване без видима причина може да бъде признак за това злокачествено заболяване;
 6. оток или дискомфорт в коремната област – увеличението на обема на корема или чувството на подуване може да бъде свързано с натрупване на течности или възпаление поради разрастване на тумора.

Ако забележите един или повече от изброените симптоми, е важно да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

Предпазни мерки срещу рак на стомаха?

За да се намали рискът от развитие на рак на стомаха, е препоръчително да се спазват следните принципи:

 • редовни медицински прегледи – ранната диагностика значително увеличава шансовете за успешно лечение;
 • избягване на пушенето – по този начин се редуцира внасянето в организма на редица канцерогенни вещества;
 • здравословно хранене – консумацията на доматен сок, пресни плодове и зеленчуци, салати, цитрусови плодове, мляко и млечни продукти оказва предпазно влияние;
 • ограничаване на консумацията на алкохол – необходимо е ограничаване или изцяло избягването му, особено, ако приеманите напитки са с високо съдържание на алкохол.

Няма гаранция, че напълно може да се предотврати образуването на рак на стомаха, но прилагането на горепосочените превантивни мерки може значително да намали риска.

Кога е необходимо да се посети лекар?

Ако забележите някой от посочените симптоми или имате причина да се притеснявате за своето здраве, е важно да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Ранната диагностика може да увеличи шансовете за успешно лечение.

Какви изследвания са нужни за поставяне на диагноза?

За диагностициране на рака на стомаха се правят няколко изследвания, като:

 1. Гастроендоскопия

Това е процедура, при която се използва тънък, гъвкав ендоскоп, за да се прегледа вътрешността на стомаха. Лекарят го въвежда през гърлото на пациента, за да види дали има наличие на тумори или други аномалии.

 1. Биопсия

Ако при гастроендоскопията се открие подозрително образувание, може да се вземе проба от тях (биопсия) за лабораторен анализ. Това помага да се потвърди дали е злокачествено.

 1. Рентгенова снимка – рентгеновото изображение е начин да се създаде картина на структурите в тялото.
 2. Компютърна томография

КТ използва рентгенови лъчи, за да създаде подробни снимки на вътрешните органи. Тя може да помогне на лекарите да определят дали ракът се е разпространил извън стомаха и да оценят размера и местоположението на тумора.

 1. Ултразвук на корема

Този тест използва звукови вълни за създаване на изображение на стомаха и околните органи. Ултразвукът може да помогне на лекарите да видят дали има тумори и колко големи са те.

Тези изследвания са важни за точната диагностика. Ако имате симптоми или се чувствате притеснени относно вашето здраве, е важно да се консултирате с лекар и да обсъдите какви изследвания са подходящи за вас.

Какви са методите за лечение?

Лечението зависи от стадия, до който се е развило заболяването, както и от общото здравословно състояние на пациента. Някои от основните методи включват:

 • хирургия – при оперативна намеса се отстранява частично или изцяло стомахът. Ако стомахът бъде премахнат издяло, хирургът прикрепя хранопровода директно към тънките черва;
 • химиотерапия – използват се медикаменти, които унищожават раковите клетки. Може да се прилага както преди хирургическата намеса, за да се намали размерът на тумора, или след нея, за да се унищожат останалите клетки;
 • лъчетерапия – използва високоенергийни лъчи, за да унищожи раковите клетки. Може да се комбинира с химиотерапия или да се прилага самостоятелно, особено ако има риск от връщане на тумора след хирургичната интервенция;

Ракът на стомаха е сериозно заболяване, което изисква незабавна диагностика и лечение. В Уни Хоспитал сме ангажирани с предоставянето на най-висококачествена грижа за нашите пациенти. Оборудвани сме с най-съвременните технологии и специалисти, готови да ви помогнат. Ако имате нужда от консултация или лечение, не се колебайте да се свържете с нас.