Започна изграждането на Циклотронен комплекс за радиофармацевтици

Тържествена церемония „Първа копка“ на обект „Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици на площадката на МБАЛ „Уни Хоспитал“ се състоя на 21 юни. Тържествен водосвет за здраве и успех отслужи Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов – Архиерейски наместник на Панагюрска духовна околия.

В експозето си Ирина Ботева, изпълнителен директор на фондация „Цоцорков род“, запозна присъстващите с историята на здравната грижа към хората в Панагюрище. Припомнено бе, че на 29 април 2015 г. е направена първата копка на новия модерен медицински комплекс – Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ – пример за успешно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната. Само за няколко месеца е извършена пълна реконструкция на съществуващата сграда на болницата и допълнително е построен онкологичен център, технологично свързан с медицинския комплекс. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 30 години, благодарение на визионера проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който живееше и работеше с разбирането, че трябва да оставим света по-добър след нас.

През години болницата се утвърди като модерно лечебно заведение и получи престижни награди, но най-ценни са благодарностите на пациентите, които определят специалистите от МБАЛ „Уни Хоспитал“ с националното признание с „Лекарите, на които вярваме“.

„Българска радиофармацевтична компания“ ще реализира Комплекс за производство на родиофармацевтици с циклотрон. Проектанти на комплекса са „Ри-Соф“ ООД, главен изпълнител на проекта е „Главболгарстрой – Пловдив“ АД, строителен надзор ще бъде осъществяван от „Сечков 1“ ЕООД Пазарджик. Оборудването с 16,5 мегаелектрон волтов циклотрон е производство на Дженерал електрик.

Гости на церемонията бяха Стефан Мирев, народен представител, г-жа Валентина Кайтазова, областен управител на област Пазарджик, г-н Иван Лалов, председател на Общински съвет – Панагюрище, инж. Стоян Бодуров, зам.-кмет на Община Панагюрище, архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов, г-н Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД, инж. Делчо Николов, председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет” АД и изпълнителния директор на компанията инж. Николай Пелтеков, изпълнителния директор на „Топ Хоспитал Сървис“ ЕАД г-н Ивайло Батинков, управителя на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски и специалисти от болницата, представители на „Българска радиофармацевтична компания“ ООД, на здравни и фармацевтични компании, на организации на българските лекари и на пациентите, на бизнеса и неправителствени организации.

Използването на съвременна техника, доказала своето приложение в практиката, ще задоволи нуждите, както на МБАЛ „Уни Хоспитал“, така и на много външни клиенти в страната. Експлоатацията на такова съоръжение, в непосредствена близост до здравното заведение ще е особено полезно за пациентите, очакващи адекватна диагностика. Тераностиката е следващата стъпка в съвременното лечение на злокачествените заболявания. Навременната диагностика и правилното лечение могат да превърнат пациентите в победители, които да преминат през заболяването без да променят драстично качеството и стила си на живот.

„Убеден съм, че с новосъздаващия се Комплекс, болницата ще получи още по-голяма възможност за качествена диагностика и лечение на онкоболните, които са най-страдащите хора. За нас, като екип, това ще бъде поредното предизвикателство да отговорим на техните нужди. Комплексът ще позволи да разширим своята дейност с въвеждане на нови методи на изследване, които ще бъдат възможност за нов, модерен подход при лечението на пациенти и с други заболявания.“ сподели д-р Явор Дренски, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и изпълнителен директор на „Асарел Панагюрище Здраве“.

„Основната грижа, която полага „Уни Хоспитал“ е да дарява надежда. Вярвам, че Вашите инвестиционни намерения и тази компания ще допринесат за още по-голяма надежда на хората, които са в най-трудно положение.“ подчерта председателят на Общински съвет Панагюрище г-н Иван Лалов.

Г-н Ивайло Батинков, изпълнителен директор на „Топ Хоспитал Сървис“ ЕАД и представител на „Българска Радиофармацевтична компания“ ООД акцентира, че  с помощта на циклотрона ще бъде възможно производството на Кислород 15 – радиоизотоп с време на живот от само 2 минути, използван за различни физиологични изследвания, свързани със сърдечната дейност. Ще бъде възможно и производството на ценния за диагностика на рака на простата Галий-68.

Когато искаме да се развиваме в правилната посока традициите и стремежът към усъвършенстване, наложени от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, са определящи“, с тези думи към присъстващите се обърна г-н Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел – Медет“ АД и един от създателите на Българска Радиофармацевтична компания ООД. Той благодари на присъстващите, че заедно с тях се дава началото на проект, който ще даде възможност за подобряване лечението и жизнения стандарт на хората.