kurs-akademija-oftalmologijamarin-atanasov-prakticheski-kurs-akademija-oftalmologija

150 млади офталмолози и специализанти събра Академия Офталмология

Първия по рода си форум се проведе в Панагюрище с лекари и специализанти от цялата страна

Първата в България Академия Офталмология събра близо 200 участници, от които 150 млади офталмолози и специализанти по Очни болести от цялата страна. Форумът се проведе в  Панагюрище в периода 28 април до 1 май 2023 година. Събитието се организира от  Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, Българско дружество по ретинология, Българско глаукомно дружество с подкрепата на Българския лекарски съюз. 

Академия Офталмология обединява водещи специалисти от цялата страна, които представят диагностични и терапевтични подходи в офталмологията при лечение на диабетна ретинопатия, катаракта, глаукома и други социално значими очни заболявания. Организирани са множество практически курсове в отделните подспециалности на очните болести, като младите лекари имат възможност да се докоснат и да изграждат умения при използването на лазерни апарати, периметри, биометри и да дискутират сложни терапевтични подходи с утвърдени специалисти като проф. Александър Оскар, проф. Ива Петкова, доц. Марин Атанасов, проф. Силвия Чернинкова, доц. Снежана Мургова, проф. Мария Конарева-Костянева, доц. Станислава Костова, доц. Невяна Велева, д-р Алек Топов и др. Провеждат се уършкопи и в областта на контактната корекция, диагностични методи при диабетна ретинопатия, ехография на окото, изследване на рефракцията.

Съвременните методи на диагностика и лечение на заболяванията в областите на ретинологията и глаукомата, детската офталмология, невроофталмологията и офталмогенетиката са фокус на теоретичното и практическото обучение на младите специалисти и специализанти за насърчаване на усъвършенстването на уменията и познанията в областта на иновативната офталмологията, качеството на диагностика и лечение и предотвратяването на загуба на зрение в детска и зряла възраст.