29 септември – Световен ден на сърцето

29 септември – Световен ден на сърцето

Използвай сърцето си, за да знаеш! Това е мотото на тазгодишния Световен ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември.

През 2023 г. фокус на обединените международни действия на членуващите в Световната сърдечна федерация е силата на знанието – чрез нея можем да спрем сърдечно-съдовите заболявания. Защото сърдечно-съдовите заболявания продължават да са убиец номер едно в света, причинявайки над 20,5 милиона смъртни случая годишно.

Специалистите от Отделението по кардиология в МБАЛ „Уни Хоспитал“ припомнят, че физическата активност, здравословното хранене, намаляването на вредните навици и профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите – телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол са особено важни за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот са в центъра на Световния ден на сърцето тази година.