История

Инвестициите в здравето – инвестиции в здраво бъдеще

Добре дошли на сайта на "МБАЛ-Уни Хоспитал - Панагюрище!

 

 

Нашето име е знак за универсална медицинска грижа и уникална медицинска техника.

„МБАЛ Уни Хоспитал“ е символ на модерност, функционалност, динамика, прецизност, уникална медицинска грижа и най-модерна медицинска техника. Най-голямата частна инвестиция в българското здравеопазване за изминалите над 25 години.

Нашата мисия - "Всичко за здравето под един покрив", е да предложим най-пълноценна и комплексна грижа за Вашето здраве от утвърдени специалисти с помощта на съвременни методи и последните технологии на модерната медицина.

Ние, в "Уни Хоспитал" прилагаме индивидуален подход във Вашето лечение - нашите пациенти, като едновременно с това уважаваме и защитаваме Вашите права.

 

Тук работят двата най-добри мултимодални линейни ускорителя от най-високия клас в света. Онкологичният център, който включва отделенията по Медицинска онкология, Лъчелечение и Нуклеарна медицина е емблематичен за болницата и е на световно ниво. Над 80% от пациентите в отделението по Медицинска онкология не са от региона, а в другите отделения, пациентите от цяла България са близо 70%.

За първи път в България едновременно се съчетават образни диагностични методи - позитронно-емисионeн томограф - ПЕТ скенер, /ПЕТ КТ-PET CT/, магнитен резонанс, компютърен томограф, роботизиран ангиограф, ултразвукови методи, заедно с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи и телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности. Тук е оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф. Работи и уникална микробиологична лаборатория, която позволява най-бързата диагностика и адекватно лечение. В „МБАЛ-Уни Хоспитал“ е наложен комплексният подход, който обхваща целия път на модерната диагностика, лечение (хирургично и терапевтично), диспансеризация и профилактика на пациента.

Многопрофилната болница за активно лечениe – „Уни Хоспитал“ ООД, град Панагюрище, получи акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност – „отлична“ за срок от пет години. Акредитационният съвет към Министерството на здравеопазването даде своето решение на 2 май 2017 година. Медицинският център след подписване на договора със Здравната каса приема пациенти, според графика на лекарите специалисти. Разширява дейността на прегледите, които са с направление 3, 3а, 4 и 8а. Пациентите се преглеждат като заплащат съответната потребителска такса.

Има 340 болнични легла, лекарите в болницата са около 180 души, над 100 от тях са със специалност, около 30 са с две специалности, с три специалности са 2-ма лекари, а с четири – 1 лекар. Близо 400 са специалистите по здравни грижи, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и санитари. Общият състав на „МБАЛ-Уни Хоспитал“ е 640 души.

Свръхмодерното болнично заведение съчетава високотехнологични решения, които предлагат ефективни иновации в здравната грижа. Лекарите предлагат бързо, прецизно и точно диагностициране на пациентите. Благодарение на новите системи, всички данни за състоянието на болните, резултатите от ядрено–магнитния резонанс, скенерите и другата апаратура на болницата, се съхраняват в един общ център. Това ускорява успешното поставяне на диагноза и води до предлагане на подходящо лечение. Съвременните технологии, отличните специалисти които работят в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в град Панагюрище позволяват в реално време да се получават образи от образната диагностика, изследвания от медико-диагностичните лаборатории и да се осъществяват конферентни връзки с други специалисти от страната и чужбина. Болницата има и психолози в Онкоцентъра.                              

 Eкипът на "МБАЛ-Уни Хоспитал“

 

 

ИСТОРИЯ

 • Многопрофилна болница за активно лечение „Уни Хоспитал“ е изградена на територията на Панагюрище. Градът е столица на Априлското въстание от 1876 година, което поставя България на Европейската карта и в следствие на което Европа възстава срещу Османската империя.
 • В Панагюрище е открито и световноизвестното Панагюрско златно съкровище, което представлява 9 съда, изработени съвършено, прецизно и без аналог. Фиалата от знаменитото Панагюрско съкровище е прототип на графичния елемент на логото на „Уни Хоспитал“, който символизира целодневните грижи към пациентите.
 • Първото временно лечебно заведение в Панагюрище е дело на мисията на лейди Странгфорд. Две години след потушаването на Априлското въстание, през лятото на 1878 г., тя устройва в Дудековата къща болница с двадесет легла и медицински персонал. Днес Дудековата къща е част от комплекса на Исторически музей – Панагюрище.
 • Създаването на постоянна болница в Панагюрище стартира през 1884 г. по идея на Благотворително дружество „Свети Пантелеймон” и местната управа, като започва събиране на средства от населението. През 1886 г. недовършената  постройка, заедно с терена, са подарени на държавата, което води до отварянето на Панагюрска държавна болница с 20 легла през 1892 г.
 • През 1971 г. в Панагюрище започва строителството на Районна болница, която приема първите си пациенти на 2 май 1979 г. Тя е построена върху площ от 1400 кв.м, на 8 етажа, и обслужва населението от днешните общини Панагюрище и Стрелча.
 • С решение на Общинския съвет  в Панагюрище от септември 2000 г. общинската болница започва да носи името на Събо Николов. Този родолюбив панагюрец е първият български ротарианец. Той емигрира в САЩ и завещава дарение на панагюрската болница в размер на 10 000 долара. Приживе Събо Николов дарява немалко болнични легла и апаратура. Днес негов паметник, изграден от Ротари клуб – Панагюрище, се издига в Градския парк, недалеч от спортната зала „Арена Асарел” и езерото с пеещите фонтани.
 • След 1986 г. най-голямото и структуроопределящо предприятие в община Панагюрище „Асарел-Медет“ АД последователно подкрепя запазването и укрепването на общинската болница, като предоставя медицинска техника за около 1 милион лева
 • Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов“ ЕООД има статут на общинска болница до 31.03.2014 г., когато собственик на 90 % от капитала става създаденото инвестиционно дружество „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД.
 • Проектът за модерния медицински комплекс в Панагюрище е пример за успешен модел на публично-частно партньорство - между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД, привлечени инвеститори и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната.
 • Първата копка, ознаменувала началото на строителството, е направена на 29 април 2015 г. от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Само за няколко месеца е извършена пълна реконструкция на съществуващата амортизирана сграда на болницата и допълнително е построен онкологичен център, технологично свързан с медицинския комплекс.
 • Инвестицията в изграждането и оборудването на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище възлиза на над 120 милиона лева. През 2019 година Болницата получи две национални медицински награди - за инвестиции и специална благодарност на пациенти. Шест лекари получиха признанието "Лекарите, на които вярваме" на в. "24 часа". През 2018 година "Уни Хоспитал" заслужи наградата на читателите на "24 часа" за иновации в медицината. През 2016 година лечебното заведение получи Медицински Оскар за иновации. Това е най-мащабната инвестиция в българското здравеопазване през последните 25 години и заради нея „Асарел-Медет”АД и „Асарел Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда  „Инвеститор на годината” за 2015 г. от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерство на икономиката за „Инвеститор Първи клас”.
 • Днес болничният комплекс разполага с 340 легла, а в него работят 660 души медицински и немедицински персонал.