ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ!

На 12 май медицинската общност отбелязва Международния ден на сестринството

На 12 май медицинската общност отбелязва Международния ден на сестринството и почита паметта на основоположничката му – Флорънс Найтингел, родена на тази дата. Тя е медицинската сестра, направила революция в здравеопазването, първа поставила основите на съвременното сестринство и превърнала го в наука.

Защо са избрали професията на медицинската сестра днес споделят три от старшите медицински сестри на МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Мария Иванова, старша сестра на Отделението по лъчелечение споделя, че винаги е искала да се развива като професионалист в медицината. Над 10 години работи с онкологично болни пациенти и преди пет години става част от екипа на лечебното заведение по покана на д-р Захари Захариев – началник на Отделението по лъчелечение. Старшата мед. сестра освен професионалист по здравни грижи има завършена бакалавърска степен по Социални дейности и две магистърски степени – „Здравен мениджмънт“ и „Управление на здравните грижи“. Нашите пациенти не са обикновени, с тях трябва да бъдеш и психолог, да си внимателен, съобразителен и съпричастен, разкрива още ст.м.с. Иванова.

Анелия Григорова е старша мед. сестра на Спешно отделение, която споделя, че се   гордее с избора си на професия. За нея пълният с благодарност поглед на пациентите, на които си помогнал като професионалист е важна част от удовлетворението, с което се справяш с предизвикателствата в работата си. Има солиден предишен опит като специалист в сферата на социалните дейности, като сестра в Реанимация и сестра в отделение по неврология. Специфичните умения, придобити през годините, в Спешното отделение днес често ѝ помагат.

Стоянка Беломачева, старша мед. сестра в Отделението по хирургия, прекрачва за пръв път прага на Панагюрската болница преди 30 години. Спомня си, че е била леко притеснена, тъй като желанието ѝ е да започне работа в Отделението по вътрешни болести. Съдбата обаче решава друго и от тогава до днес тя е част от екипа на Отделението по хирургия, превърнало се в неин живот и орис. Убедена е, че заедно с колежките си медицински сестри са призвани да даряват пациентите безрезервно с внимание и съпричастност. Благодарна е на всички, с които работи и вярва, че без общите усилия и грижи на лекари, сестри и санитари, нищо не би имало смисъл.

И трите старши мед. сестри често забързани в ежедневните грижи казват, че днес ще отдадат заслуженото на Флорънс Найнтингел, която оставя свой завет, подобен на лекарската Хипократова клетва: „Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си…“